chevron_left Autosedačky

Často hledané

Často hledané

Parametry zrušit filtry Země doručení
Typ nabídky
Stav zboží
Cena (Kč)
Lokalita
Do vzdálenosti km
Parametry nabídky
Upevnění
Doba dodání (od obdržení platby)
Barva Vystavené před
Končící za méně než

Autosedačky

Kategorie
V mém okolí

Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.

Našli jsme vám celkem 272 nabídek O výsledcích
Seřadit podle:Relevance, nejlepší shodakeyboard_arrow_down
Relevance:
done nejlepší shoda
Cena:
done nejlevnější
done nejdražší
Cena včetně přepravy:
done nejlevnější
done nejdražší
Počet kupujících:
done nejméně
done nejvíce
Čas:
done právě končící
done nejnovější
favorite Hlídat podobné nabídky
Našli jsme vám celkem 272 nabídek O výsledcích
Seznam doporučených nabídek
Seznam nabídek
Populární nabídky
12345 chevron_right chevron_right

Jízda automobilem patří v moderní době k častým a zároveň nebezpečným činnostem. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. K ochraně svých ratolestí je nutné využívat autosedačku, která dítě nejen ochraní při případném nárazu, ale udrží ho i klidně sedět. Jak vybrat kvalitní autosedačku? Do kdy je v České republice povinnost autosedačku používat? To vše a mnohem více se dozvíte v kategorii Autosedačky.

autosedačka vajíčko

Autosedačka 0–13 kg

Jako první na scénu přichází skořepinová autosedačka, kterou většina z vás bude znát pod názvem vajíčko. Autosedačka se umisťuje na zadní sedadlo proti směru jízdy. Miminko je v ní uloženo v polosedu, tím je chráněna jeho krční páteř v případě nárazu. Pro snadný přenos je sedačka vybavena madlem, které je polohovatelné. Autosedačky zakoupené v trojkombinaci a určité modely lze připevnit ke konstrukci kočárku.

Autosedačka 0–18 kg

Sedačka v této kategorii je vhodná pro děti od narození do dosažení váhy 18 kilogramů. Stejně jako vajíčko se umisťuje proti směru jízdy, díky tomu je chráněna krční páteř dítěte, která je velmi náchylná na zranění. Autosedačka je vybavena postranním polstrováním, čímž je zajištěno nejen bezpečí, ale i pohodlí dítěte. Autosedačka není vhodná pro předčasně narozené děti.

autosedačka 0-18 kg

Autosedačka 9–18 kg

Sedačky první kategorie jsou vhodné pro děti od jednoho roku do čtyř let věku dítěte. Dříve se sedačky umisťovaly po směru jízdy, dnes se většina přiklání k umístění proti směru. Dítě v sedačce sedí výše, což mu poskytuje dobrý výhled během jízdy. Pozornost věnujte zejména kvalitě provedení bočnic v oblasti hlavy. U dražších modelů se můžete setkat s polohováním, kdy sedačku můžete přizpůsobit tomu, zda dítě sedí nebo spí.

Autosedačka 9–36 kg

Tato skupina autosedaček je velmi oblíbená pro svou univerzálnost a dlouho dobu užívání. Dříve však patřily k těm méně kvalitním kouskům, v současné chvíli však i tyto modely dosahují vysokého hodnocení v crash testech. Nevýhodou těchto autosedaček je nemožnost je umístit proti směru jízdy, což se doporučuje u menších dětí. Sedačka je vybavena pětibodovým pásem, který lze posléze vyměnit za tříbodový. Některé modely sedaček nabízí možnost odejmutí zádové části, čímž dojde k vytvoření podsedáku.

autosedačka 9-36 kg

Autosedačka 15–36 kg

Sedačky vhodné pro děti od čtyř do dvanácti let již nejsou vybaveny pásem, dítě se tak poutá klasickým tříbodovým pásem. Sedačka je vždy umístěna po směru jízdy. Do této kategorie mnohdy patří i podsedáky.

Podsedáky

Podsedáky jsou oblíbené pro svou nízkou hmotnost a snadné přenášení z auta do auta. Slouží pouze k přizvednutí dítěte do dostatečné výšky, aby pás vedl přes tělo tak, jak má. Podsedáky neposkytují žádnou ochranu páteře a hlavy.

Jak vybrat autosedačku?

Při výběru autosedačky byste se měli zaměřit hned na několik bodů, které vám pomohou vybrat tu nejlepší. Výběr autosedačky se rozhodně nevyplatí podcenit a není vhodné vybírat pouze podle ceny. Následky nehody v nekvalitní autosedačce mohou být pro dítě fatální. 


Výška a váha dítěte

Hlavní dva parametry, které vám výrazně zúží okruh výběru, jsou váha a výška dítěte. Autosedačky jsou dle hmotnosti dítěte rozděleny do pěti hlavních kategorií. U autosedačky dále nesmí dítěti vyčnívat hlava a zároveň nesmí v autosedačce mít příliš prostoru. Nedoporučujeme se řídit věkem dítěte, jelikož každé dítě je jiné. 


Kompatibilita 

Většina modelů autosedaček je univerzálních, autosedačku lze tak umístit do všech typů automobilů. Problém nastává ve chvíli, kdy se autosedačka instaluje pomocí systému ISOFIX. Informaci o tom, zda je autosedačka univerzální, naleznete v popisu u prodejce nebo na informačním štítku. 


Evropské normy

U autosedaček se setkáte se dvěma typy evropských norem ECE R44 a i-Size ECE R129. Norma ECE R44 byla schválena v 80. letech minulého století a stále platí za velmi přísnou normu. Novější norma i-Size byla schválena v roce 2013 a zahrnuje například umístění autosedačky proti směru jízdy do 15 měsíců věku dítěte. Novější norma postupně starší verzi nahrazuje. 


Umístění proti směru jízdy

Jak jsme již několikrát zmiňovali výše, v posledních letech se doporučuje umístit autosedačku v prvním měsících života dítěte proti směru jízdy. Takové umístění snižuje sílu nárazu a lépe chrání krční páteř


Ochrana dítěte

Autosedačka slouží zejména k ochraně dítěte během jízdy autem. K upevnění se využívají pětibodové pásy, které dítě obejmou a udrží ho na místě v případě nárazu. U některých modelů autosedaček se můžete setkat s pultíkem, který se upevňuje pomocí pásu v automobilu. Pultík slouží nejen k upevnění dítěte, ale nabízí mu i prostor pro hraní. Hlavu a tělo při nárazu z boku ochrání bočnice.


Materiál

Tělo autosedačky je nejčastěji vyrobeno ze středně tvrdého plastu, který tvoří kompromis mezi pevností a hmotností sedačky. Na povrch sedačky se používají materiály, které se snadno čistí a jsou prodyšné. Velkou výhodou je možnost odejmutí a následné praní v pračce. Autosedačku byste neměli používat více jak deset let a při jakémkoliv nárazu ji důkladně zkontrolovat.

Kdy změnit autosedačku?

Mnoho rodičů si neví rady, kdy je ta správná chvíle vyměnit autosedačku. Hlavním ukazatelem je váha dítěte, autosedačku není však nutné vyměnit hned s překročením váhového limitu. Autosedačku je nutné vyměnit ve chvíli, kdy hlavička dítěte přesahuje horní okraj konstrukce. K nutnosti výměny autosedačky dochází i ve chvíli, kdy došlo k nárazu a konstrukce sedačky je poškozená. Výměnu autosedačky byste měli zvážit i ve chvíli, kdy ji používáte více jak deset let


Do kdy je nutné autosedačku používat?

V České republice platí povinnost přepravovat dítě v autosedačce, dokud nepřesáhne hmotnost 36 kg a výšku 150 cm. Dítě můžete umístit po směru jízdy pouze na zadní sedadla automobilu. Na sedadle spolujezdce lze dítě přepravovat pouze proti směru jízdy, kdy musí dojít k deaktivaci airbagů.

Zobrazit méně keyboard_arrow_up