chevron_left Bankovky Německo

Často hledané

Často hledané

Parametry zrušit filtry Země doručení
Typ nabídky
Cena (Kč)
Lokalita
Do vzdálenosti km
Parametry nabídky
Stupeň zachovalosti UNC
Rok vydání Perforace
Perforace
Doba dodání (od obdržení platby)
Vystavené před
Končící za méně než

Bankovky Německo

Populární nabídky
V mém okolí

Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.

Našli jsme vám celkem 1 584 nabídek O výsledcích
Seřadit podle:Relevance, nejlepší shodakeyboard_arrow_down
Relevance:
done nejlepší shoda
Cena:
done nejlevnější
done nejdražší
Cena včetně přepravy:
done nejlevnější
done nejdražší
Počet kupujících:
done nejméně
done nejvíce
Čas:
done právě končící
done nejnovější
favorite Hlídat podobné nabídky
Našli jsme vám celkem 1 584 nabídek O výsledcích
Seznam doporučených nabídek
Seznam nabídek
Populární nabídky
123456 chevron_right chevron_right

První vydání Německých bankovek se objevuje poprvé 11. 7. 1874, což je daleko později než v případě Rakouska-Uherska, z důvodu, že sjednocené Německo bylo v té době velmi mladý stát teprve od roku 1871. Do té doby byly jednotlivé území rozbité na samostatné města, panství a království. Bankovky před rokem 1900 jsou velmi vzácné. Naopak bankovky z let 1904-––1910 a po roce 1917 se většinově dají poskládat ve stavu UNC za přijatelné ceny až do roku 1922, a dá se tak vytvořit krásná sbírka. 

Hyperinflace

Po první světové válce, kdy vznikla Výmarská republika, se projevilo obrovské zadlužení a vysoká inflace, která se roztočila v jednu z nejhorších ekonomických krizí v Evropě, a tak zde začíná doslova festival pro sběratele. Desítky tiskáren chrlily do oběhu miliony nekrytých bankovek a v obchodech se cena měnila několikrát denně, stejně tak se vydávaly i výplaty. Jinak se mohlo stát, že dotyčný by si za vydělané peníze odpoledne už nic nekoupil. Nevyplatilo se ani kupovat dřevo na otop, bylo jednodušší zatopit přímo balíkem bankovek. Každá tiskárna používala jiné ochranné prvky a jiný papír, jiný číslovač, prostě se bralo všechno, co bylo k dispozici, a tak nechtěně vznikl nespočet sběratelských variant. Mnoho nominálů z tohoto období se dá pořídit ve stavu UNC za krásné ceny.

NĚMECKO DDR 10 Marek AH 1971
NĚMECKO DDR 5 Marek PJ 1975

Druhá válka a rozdělení Německa     

Během druhé světové války vzniklo mnoho bankovek i poukázek pro vojáky. Některé Říšské marky byly platné i na našem území. Po válce pak platily podobně jako u nás válečné poukázky vydávané ovšem americkou stranou. Po skončení války se na území Východního Německa původní, ale předválečné, bankovky kolkovaly kolky z roku 1948 a ve stejném roce rovněž stihli vydat novou emisi bankovek v hodnotách 0, 50, 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 a 1000 marek, nová emise hodnot 5, 10, 20, 50 a 100 pak byla dotištěna v roce 1955. Západní Německo také vydalo první emisi bankovek v roce 1948 a bez zajímavosti určitě nezůstane fakt, že všechny (západní) bankovky od tohoto roku jsou stále směnitelné za eura. Východní marky, které nejsou směnitelné, jsou stále k dispozici jak ve vydaných, tak i nevydaných emisích, a tak jsou příznivě cenově dostupné. Německé bankovky jsou jedny z nejvíce hledaných a lze z nich také vytvořit krásnou sbírku.

Tento popis pro vás připravil odborník na bankovky – Robert Kurucz

"Když před 17 lety jako milovník historie začínal sbírat, v té době si neuvědomoval, kam jej sběratelství zavede – na veletrhy, do zahraničí k mezinárodním prodejcům a sběratelům z celého světa, k zakládání sběratelských stránek a diskuzí, pořádání přednášek i obchodování. Nyní je rád, když může pomáhat v rozšiřování sbírek jak u začínajících, tak i pokročilých zájemců především o bankovky v té nejlepší kvalitě. Na Aukru obchoduje již 15 let, a proto své zkušenosti rád využije k tomu, aby se zde mohla rozvíjet vysoká kvalita služeb pro sběratele."

Robert Kurucz
Zobrazit méně keyboard_arrow_up