chevron_left Bankovky Rakousko-Uhersko

Často hledané

Často hledané

Parametry zrušit filtry Země doručení
Typ nabídky
Cena (Kč)
Lokalita
Do vzdálenosti km
Parametry nabídky
Rok vydání
Stupeň zachovalosti UNC
Perforace
Perforace
Doba dodání (od obdržení platby)
Vystavené před
Končící za méně než

Bankovky Rakousko-Uhersko

Populární nabídky
V mém okolí

Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.

Našli jsme vám celkem 370 nabídek O výsledcích
Seřadit podle:Relevance, nejlepší shodakeyboard_arrow_down
Relevance:
done nejlepší shoda
Cena:
done nejlevnější
done nejdražší
Cena včetně přepravy:
done nejlevnější
done nejdražší
Počet kupujících:
done nejméně
done nejvíce
Čas:
done právě končící
done nejnovější
favorite Hlídat podobné nabídky
Našli jsme vám celkem 370 nabídek O výsledcích
Seznam doporučených nabídek
Seznam nabídek
Populární nabídky
123456 chevron_right chevron_right

První papírové peníze, které obíhaly na našem území, vydala Vídeňská městská banka roku 1759 za vlády Marie Terezie. Díky válečným útrapám to byl geniální prostředek k získání peněz na stoupající válečné výdaje. Jednalo se vlastně o prototyp státního dluhopisu, kdy idea byla taková, že Bankocedule, jak se tehdy těmto bankovkám říkalo, se po návratu do banky a vyplacení částky zničily.

Jak to všechno začalo

Po potvrzení úspěšnosti tohoto modelu se vytvářely stále nové a nové emise a veřejnost na ně reagovala kladně. Principem bylo, že se již měšťan nemusel zabývat nošením zlata a stříbra u sebe, ale stačilo mu, když si jen uschoval Bankoceduli podle vyznačené hodnoty. V případě potřeby po příchodu do banky mu byla hodnota vyplacena v kovu. Záhy lidé zjistili, že jednodušší je vyměňovat si jen bankocedule namísto toho, aby chodili pro drahý kov. Takto vznikly první kreditní peníze. Emise prvních prototypů obsahovaly i české nápisy a byly vydány v hodnotách 5, 10 a 20 Zlatých, později pak i 25, 50 a 100 Zlatých. Po Napoleonských válkách došlo k obrovskému zadlužení státu vydáváním nekrytých Bankocedulí, a tím pádem i k velkému státnímu bankrotu v roce 1811. Po reformě byly bankocedule měněny 5:1. V následujícím období se na bankovkách objevily první ochranné prvky jako suché pečeti. Bez zajímavosti by určitě neměl zůstat fakt, že za padělání byl trest smrti a odměna 1 000 zlatých za udání pachatele.

2 Kroken 1914

Historie se opakuje

Kvůli financování války proti Prusku a Itálii v roce 1866 se stát kromě bankovek emitovaných bankou rozhodl vydávat i státovky. Peníze v oběhu se mezi roky 1855 a 1893 ztrojnásobily, a tak byla opět otřesena důvěra ve stát. Od roku 1880 se nově bankovky tiskly jako Rakouská a Uherská strana, na což Poláci, Češi a Italové reagovali s velkou nelibostí a rádi tyto bankovky dodatečně upravovali, například nápisy ve svém rodném jazyce. Později byl za toto poškození stanoven trest 5 krejcarů. V roce 1881 byl vůbec poprvé na bankovce použit portrét panovníka Františka Josefa I. a v roce 1888 se na bankovce objevil první moderní ochranný prvek, a to papír s barevnými vlákny. V roce 1892 Rakousko následovalo příkladu ostatních zemí a přešlo z měnového krytí ze stříbra, jehož cena často kolísala, ke zlatu. Směnný kurz byl 1 Gulden : 2 Kronen. Dne 20. 9. byla vydána úplně první bankovka v nové měně 20 Kronen 1900, která však byla po krátkém čase nahrazena kvůli častému výskytu padělků. Bankovky Rakouska-Uherska jsou jedny z nejvyhledávanějších na našem trhu. Pro úplný přehled je velmi dobré si pořídit zahraniční katalog, např. "Katalog der österreichischen Banknoten ab 1759". Velmi často se v nabídkách vyskytují přetištěné RU bankovky Deutschösterreich, což bylo po první světové válce politicky neuznané území Německa a Rakouska. Používali vzory bývalých RU bankovek, které byly opatřeny tímto přetiskem a několik let byly v oběhu. Vzhledem k velmi vysokému počtu nepoužitých a dochovaných bankovek se vyskytují daleko častěji než původní bankovky, ovšem cena je odlišná. Mnoho začínajících sběratelů rádo tyto bankovky s přetiskem Deutschösterreich zaměňuje jako bankovky Rakouska-Uherska. Tyto přetištěné bankovky byly platné od 9. 1. 1920 do 31. 1. 1924, a tak technicky ani nemohou spadat do tohoto období a jejich cena je vždy řádově nižší než u původních bankovek. Buďte tedy při nákupu vždy pozorní.

Tento popis pro vás připravil odborník na bankovky – Robert Kurucz

"Když před 17 lety jako milovník historie začínal sbírat, v té době si neuvědomoval, kam jej sběratelství zavede – na veletrhy, do zahraničí k mezinárodním prodejcům a sběratelům z celého světa, k zakládání sběratelských stránek a diskuzí, pořádání přednášek i obchodování. Nyní je rád, když může pomáhat v rozšiřování sbírek jak u začínajících, tak i pokročilých zájemců především o bankovky v té nejlepší kvalitě. Na Aukru obchoduje již 15 let, a proto své zkušenosti rád využije k tomu, aby se zde mohla rozvíjet vysoká kvalita služeb pro sběratele."

Robert Kurucz
Zobrazit méně keyboard_arrow_up