chevron_left LP / Vinylové desky

Často hledané

Často hledané

Parametry zrušit filtry Země doručení
Typ nabídky
Stav zboží Cena (Kč)
Lokalita
Do vzdálenosti km
Parametry nabídky
Typ
Doba vzniku Původ
Stav desky Počet otáček
Doba dodání (od obdržení platby)
Vystavené před
Končící za méně než

LP / Vinylové desky

Populární nabídky
Kategorie
V mém okolí

Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.

Našli jsme vám celkem 48 110 nabídek O výsledcích
Seřadit podle:Relevance, nejlepší shodakeyboard_arrow_down
Relevance:
done nejlepší shoda
Cena:
done nejlevnější
done nejdražší
Cena včetně přepravy:
done nejlevnější
done nejdražší
Počet kupujících:
done nejméně
done nejvíce
Čas:
done právě končící
done nejnovější
favorite Hlídat podobné nabídky
Našli jsme vám celkem 48 110 nabídek O výsledcích
Seznam doporučených nabídek
Populární nabídky
123456 chevron_right chevron_right

Gramofonové desky, černé zlato všech hudebních fajnšmekrů, byly po několik desetiletí nejrozšířenějším nosičem zvukových nahrávek. A i když se už jedná spíše o symbol hudební historie, mají stále své čestné místo v muzikantském světě.

Dokonalé hudební záznamy jedině z gramofonové desky

Vinyly se rovněž stávají více a více populární mezi mladšími generacemi. Zvuk přehrávaný z vinylové desky je totiž skoro tak dokonalý, jako byste byli na živém vystoupení. A kromě hudby si z LP desek můžete také poslechnout i mluvené slovo.

Výhody a úskalí vinylu

Zatím nedostiženou a největší výhodou gramofonové desky je kvalita uchovávané zvukové stopy. Díky analogovému zápisu, který je poté z vinylu snímán mechanicky, je přehrávaný zvukový záznam dokonale plný. Nechybí žádné tóny a reprodukovaný zvuk je téměř k nerozeznání od živé hudby. Z digitálního nosiče tak čistý a perfektní hudební zážitek nezískáte. Na druhou stranu ale analogový záznam a mechanické snímání představují větší riziko poškození. Na vinylových deskách se může objevit šum nebo nenávratné poničení v podobě škrábanců. Velice důležité rovněž je, abyste vlastnili gramofon s kvalitním hrotem (jehlou) a přehrávacím mechanismem, který dokáže z desky vytáhnout skutečně vše, co ukrývá.

Pusťte si krátký singl nebo dlouhé „eLPíčko“

Velikost desky přirozeně napovídá, jak dlouhý záznam se na ní nachází. Mezi nejčastější formáty gramofonových desek patří:

  • SP (single play) – malé singly, jejichž průměr je 17 cm a přehrávají se většinou rychlostí 45 ot/min. Na každé straně vinylu je jedna skladba
  • LP (long play) - velká „eLPíčka“, jejichž průměr je 30 cm a přehrávají se většinou rychlostí 33,3 ot/min. Tyto vinyly obsahují celá alba a tedy až 45 minut kvalitní hudby. Rovněž se využívají pro záznam mluveného slova.
  • EP (extended play) – větší obdoba SP desek, jejich průměr je 25 cm a většinou se přehrávají rychlostí 45 ot/min

Najděte svůj hit

S hledáním vaší vytoužené gramofonové desky vám pomůže filtrování pomocí parametrů. Na začátek se můžete odrazit třeba od toho, zda toužíte po díle českého nebo zahraničního interpreta. Také už asi máte rozhodnuto, zda hledáte konkrétní písničku pouze na single desce nebo byste chtěli mít zrovna LP desku s celým albem, případně dokonce dvojalbum. Svůj výběr pak můžete ještě více zúžit určením doby vydání vinylu. Anebo se nechte zlákat pouze vaším oblíbeným hudebním žánrem a objevte nové sklady a zajímavé kousky do vaší kolekce starých vinylových desek.

Zobrazit méně keyboard_arrow_up