Mletá káva
Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.
Kvalitu a chuť kávy ovlivňuje několik faktorů. Tím hlavním je samozřejmě kvalita kávových zrn, kterou lze však velmi snadno degradovat jejich špatným namletím. Níže se dozvíte, jaké stupně hrubosti kávy rozeznáváme a na jaký typ přípravy se hodí.
Hrubost mletí kávy
Extra hrubé mletí
Kousky mletých zrn kávy jsou větší než 1 mm. Takto namletá káva se používá při způsobech přípravy, kdy se káva nechává louhovat ve vodě několik hodin.
Velmi hrubé mletí
Využíváte k přípravě kávy french press? Pak byste měli zvolit velmi hrubě mletou kávu, která svou konzistencí připomíná cukr krystal. Díky ní si vychutnáte lahodný nápoj bez nechtěných usazenin.
Hrubé mletí
Opět vám konzistencí káva bude připomínat cukr – tentokrát krupici. Využívá se při přípravě kávy například ve vacuum potu, kde je žádané, aby zrníčka neprošla přes filtr.
Střední mletí
Po středně namleté kávě sáhněte tehdy, pokud se chystáte připravovat kávu v moka konvičce. Konzistencí lze přirovnat k hrubé mouce.
Jemné mletí
Klasické espresso se připravuje z jemně namleté kávy. Příliš hrubé mletí by způsobilo mdlou chuť kávy, naopak příliš jemné by vytvořilo chuť hořkou.
Extra jemné mletí
Chcete si kávu připravit v tradiční džezvě? Zvolte extra jemně mletou kávu.
Co se stane, když kávu špatně namelu?
Říkáte si, proč se zabývat tím, jak je káva namletá? Při mletí kávových zrn dochází k narušení jejich struktury a k uvolnění aromatických olejů. Ty se starají o chuť a vůni kávy. Čím jemnější kávu zvolíte, tím méně času je potřeba k její extrakci. Každá metoda přípravy nabízí jinou dobu louhování. Pokud zvolíte příliš hrubou kávu, její chuť bude nevýrazná. Naopak příliš jemná káva bude nepříjemně hořká a silná.