Zrnková káva
Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.
Zrnkovou kávu ocení ti, kteří si chtějí užít intenzivní a čerstvou chuť kávy. Můžete si vybrat intenzitu pražení kávy a kávu si namlít tak, aby odpovídala metodě přípravy, kterou se chystáte použít.
Arabica
Ačkoliv se jedná o nejpěstovanější druh kávy na světě, její pěstitelské podmínky jsou celkem náročné. Rostlina plodí až po 6 letech. Celkově tvoří zhruba 75 % celosvětové produkce kávy. Její chuť lze popsat jako kyselou s ovocnými a květinovými tóny. Obsahuje 2–3 krát méně kofeinu než robusta.
Robusta
Rostlina kávovník statný má svůj původ ve střední Africe, v současné době se však nejvíce pěstuje v Asii. V celkové produkci kávy zastupuje 24 %. Rostlina je nenáročná, odolná a první sklizně se pěstitel dočká již po dvou letech. Chuť kávy robusta je nezaměnitelná a nahořklá.
Pražení zrnkové kávy
Celkem rozdělujeme tři stupně pražení kávy. S pražením dochází k potlačení kyselé chuti a vyniká hořká chuť s jemnými tóny oříšků.
- Nepražená káva – Káva má silnou kyselou chuť.
- Středně pražená káva – Zrna se středně hnědou barvou ztrácí kyselou chuť a získávají chuť plnou a rozmanitou.
- Tmavě pražená káva – Pražením dochází ke vzniku olejového povrchu na zrnech. Chuť je unikátní a silná.