chevron_left Hard disky do PC

Často hledané

Často hledané

Parametry zrušit filtry Země doručení
Typ nabídky
Stav zboží
Cena (Kč)
Lokalita
Do vzdálenosti km
Parametry nabídky
Doba dodání (od obdržení platby)
Kapacita disku Typ disku
Formát disku
Rozhraní Otáčky Značka Vystavené před
Končící za méně než

Hard disky do PC

Populární nabídky
V mém okolí

Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.

Našli jsme vám celkem 854 nabídek O výsledcích
Seřadit podle:Relevance, nejlepší shodakeyboard_arrow_down
Relevance:
done nejlepší shoda
Cena:
done nejlevnější
done nejdražší
Cena včetně přepravy:
done nejlevnější
done nejdražší
Počet kupujících:
done nejméně
done nejvíce
Čas:
done právě končící
done nejnovější
favorite Hlídat podobné nabídky
Našli jsme vám celkem 854 nabídek O výsledcích
Seznam doporučených nabídek
Populární nabídky
123456 chevron_right chevron_right

Interní pevný disk slouží k ukládání důležitých dat počítače, která jsou potřeba pro jeho chod. Zároveň se sem ukládají i všechny vaše data, jako jsou aplikace, programy, fotky apod. Interní disk se připojuje k základní desce pomocí slotů PCI Express nebo SATA. U starších modelů se můžete setkat ještě se slotem PATA. Pojďte se s námi podívat, jaké typy pevných disku dnešní trh nabízí a na co byste se měli při jeho výběru zaměřit.

SSD disk

SSD disky patří mezi nejpokročilejší technologii v ukládaní dat. Neobsahuje pohyblivé částice, díky čemu je odolný vůči mechanickému poškození. Zároveň je SSD disk považován za spolehlivý a lze na něm uchovat data po několik let. Nabízí kapacitu od 16 GB do 2 T.

HDD disk

Tento typ disku je na trhu více jak 60 let a oproti SSD disku je pomalejší a méně výkonný. HDD disk obsahuje pohyblivé částice, proto je náchylný na mechanické poškození a může dojít ke ztrátě dat.

SSHD disk

Tento disk slouží jako zlatá střední cesta. Nachází se v něm hlavní HDD disk, kterému pomáhá vedlejší SSD disk jako cache paměť. SSHD disk tvoří kompromis mezi cenou a rychlostí disku.

Jak vybrat pevný disk

Seznámili jsme se s typy pevných disků a nyní se pojďme podívat, na jaké parametry byste se měli při výběru disku zaměřit:

  • Kapacita – Při výběru pevného disku myslete na to, co všechno na něj chcete ukládat a zda se bude jednat o jediné úložné místo. U stolních počítačů lze provést v budoucnu navýšení, u notebooků tato možnost většinou nebývá a museli byste tak sáhnout po externím disku. Zároveň myslete na to, že skutečná kapacita disku bude nižší, než je udáváno v popisu. Část paměti totiž zaberou systémy a již instalované aplikace v počítači.
  • Velikost – Nejčastěji se setkáte s velikostmi 2,5”, 3,5” a formátem M.2. Velikost 3,5” je nejpoužívanějším typem a najdeme ji ve většině stolních počítačů. Zmenšený formát 2,5” se využívá v noteboocích, ale lze jej umístit i do standardního počítače.
  • Hlučnost – Vždy si zjistěte, jak hlučný je disk v klidovém režimu a při zátěži. Tyto údaje se udávají v decibelech (dB).
  • Otáčky – Pomocí otáček za minutu se měří výkon pevných disků. Čím více otáček, tím je disk výkonnější. Tento údaj nehledejte u SSD disků.
  • Maximální rychlost čtení a zápisu – Tato rychlost bývá nejčastěji udávaná v Mb/s a určuje, jak rychle dokáže počítač pracovat s vyšším objemem dat v jednu chvíli. Čím vyšší toto číslo je, tím rychleji tento úkon zvládne.
Zobrazit méně keyboard_arrow_up