chevron_left Zdroje k PC

Parametry zrušit filtry Země doručení
Typ nabídky
Stav zboží Cena (Kč)
Lokalita
Do vzdálenosti km
Parametry nabídky
Účinnost
PFC filtr
Vlastnosti
Velikost ventilátoru
Výkon zdroje
Značka Doba dodání (od obdržení platby)
Vystavené před
Končící za méně než

Zdroje k PC

Populární nabídky
V mém okolí

Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.

Našli jsme vám celkem 675 nabídek O výsledcích
Seřadit podle:Relevance, nejlepší shodakeyboard_arrow_down
Relevance:
done nejlepší shoda
Cena:
done nejlevnější
done nejdražší
Cena včetně přepravy:
done nejlevnější
done nejdražší
Počet kupujících:
done nejméně
done nejvíce
Čas:
done právě končící
done nejnovější
favorite Hlídat podobné nabídky
Našli jsme vám celkem 675 nabídek O výsledcích
Seznam doporučených nabídek
Populární nabídky
123456 chevron_right chevron_right

Napájecí zdroj počítače si lze představit jako srdce, které pohání celý systém. Jeho hlavním úkolem je transformace nízkého napětí, které se nachází v zásuvce, do napětí malého, které je potřeba v počítači. Ke zdroji je připojena základní deska, pevné disky, grafická karta, aktivní chladiče, mechaniky atd. Chcete si postavit novou PC sestavu, nebo vylepšit tu stávající? Na Aukru vám poradíme, jak zvolit vhodný typ zdroje a jak se ujistit, že ten stávající bude dostatečný pro vámi vybrané komponenty.

Jak zjistit zdroj v PC

Rozhodli jste se vylepšit své stávající PC, ale nevíte, zda zdroj, který nyní v počítači máte, je dostatečně výkonný? Nejjednodušší cestou je vypnout PC a vypojit ho z napájecí sítě. Sundejte z počítače bočnici a rozhlédněte se po vnitřku PC. Ke zdroji vede napájení elektřiny, takže byste tuto krabičku neměli přehlédnout. Umístění se liší počítač od počítače, starší modely ho mívají v horní části, u novějších ho najdete v části spodní. Opište si typ a značku zdroje a tyto údaje napište do vyhledávače. Dozvíte se výkon a další parametry, recenze a zkušenosti uživatelů.

Jak vybrat PC zdroj

Výběr zdroje počítače je velmi důležitým krokem a rozhodně byste ho neměli podcenit. Špatně zvolený zdroj může způsobit ve vašem počítači nemalé škody. Pojďme se společně podívat, na jaké parametry byste se měli zaměřit.

Využití PC

Jako první si určete k čemu budete počítač využívat a jak výkonné komponenty budete chtít do PC umístit. Vhodné je mít vybrané nejdříve všechny komponenty a jako poslední vybírat zdroj. Na internetu najdete mnoho pomocníků, kteří vám pomohou spočítat celkovou náročnost komponentů. Zároveň se zamyslete nad tím, zda nebudete do budoucna chtít přidat další komponenty či je obměnit. Vždy je lepší si nechat určitou rezervu, abyste nemuseli kupovat zdroj nový.

Chlazení

Na trhu najdete zdroje s aktivním i pasivním chlazením. Aktivní chlazení je tvořeno za pomocí ventilátorů nejčastěji o průměru 120–140 mm. Zvolený typ ventilátoru se podílí na celkové hlučnosti zdroje, ovšem kvalitní výrobci dokáží zařídit téměř tichý chod. Právě kvůli nízké hlučnosti jsou oblíbené zdroje s pasivním chlazením. Těm se však doporučujeme vyhnout, jelikož chlazení není tak výkonné a dochází k přehřívání komponentů.

Konektory

U zdroje se zaměřujeme na tři typy konektorů – PCI-E, SATA a Molex. Každý slouží k připojení určitého typu komponentu.

  • PCI-E – Tento typ konektoru se využívá pro napájení grafické karty, která potřebuje dodatečné napájení. Pro běžného uživatele nebo občasného hráče postačí jeden konektor. Pokud budete chtít více grafických karet, přizpůsobte tomu počet konektorů.
  • SATA – Slouží k napájení disků a mechanik. Pro kancelářské využití zvolte konektory tři, pro herní čtyři a pro výkonné sestavy pět a více.
  • Molex – Jedná se o starší typ napájení, který bývá využíván u disků, mechanik a některých typů grafických karet. Počet vždy zvolte v závislosti na tom, kolik komponentů bude vyžadovat tento typ napájení.
Zobrazit méně keyboard_arrow_up