Zapékací misky
Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.
Žádné pořádné pečení se neobjede bez trouby a roštu, plechů na pečení, pekáčů a zapékacích misek. V naší nabídce najdete jak větší zapékací misky ideální na přípravu domácích lasagní, tak menší misky pro zapékání zeleniny i sady mini mističek, které jsou jako stvořené pro přípravu tradičních francouzských a jiných dezertů i zapečených snídaní.
Co všechno zapékací misky zvládnou
Zapékací mísy jsou všestrannou pomůckou na pečení. Můžete v nich zapékat těstoviny, péct jehněčí hřebínek i rybu. Nebo si dopřejte trochu exotiky a pusťte se do přípravy čím dál populárnější šakšuky. Jedná se o libanonskou snídani sestávající ze zapečených vajec, rajčat a paprik se špetkou aromatického koření. Při výběru ideální zapékací mísy či misky se pak kromě tvaru, velikosti a hloubky zaměřte také na materiál a volte takový, se kterým se vám bude dobře pracovat:
- Keramické a porcelánové zapékací mísy bývají poměrně křehké, ale v dnešní době seženete i takové, které si poradí s velkým teplotním šokem. Předpřipravený pokrm tak můžete v zapékací misce skladovat přímo v mrazáku a pak ho i s mísou rovnou přemístit do vyhřáté trouby.
- Zapékací misky ze skla jsou poměrně levnou variantou. Nicméně při nesprávném zacházení mohou v důsledku teplotního šoku prasknout. Proto horkou skleněnou zapékací mísu nikdy nepokládejte na studený povrch.
- Litinové zapékací misky jsou nepřilnavé, a tak odolné, že se často dědí z generace na generaci.
- Na nerez se má jídlo tendenci přichytávat, takže jde o jediný typ zapékací misky, u kterého se bez přidání tuku prostě neobejdete. Z toho důvodu někteří lidé preferují nerezové zapékací misky s teflonovým povrchem či smaltované.
Kokotka neboli ramekin
Malé zapékací misky možná znáte jako kokotky či ramekin. Jsou skvělé pro pečení jednotlivých porcí, malých koláčků a dezertů jako soufflé. Upéct si v nich můžete i vajíčko se špenátem nebo šunkou a sýrem. Většinou jsou kulaté, ale existují také hranaté či ve tvaru srdce. Některé z nich mohou být opatřeny pokličkou, jiné plastovým víčkem, které je ideální například pro skladování základu na crème brûlée v lednici.
Výhody zapékací mísy s víkem
Pokud máte dostatečně velkou a hlubokou zapékací mísu s poklicí, upečete v ní drůbež stejně dobře jako v pekáči.