chevron_left Starožitný porcelán

Často hledané

Často hledané

Parametry zrušit filtry Země doručení
Typ nabídky
Stav zboží
Cena (Kč)
Lokalita
Do vzdálenosti km
Parametry nabídky
Období
Značka porcelánu Doba dodání (od obdržení platby)
Vystavené před
Končící za méně než

Starožitný porcelán

Populární nabídky
Kategorie
V mém okolí

Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.

Našli jsme vám celkem 17 948 nabídek O výsledcích
Seřadit podle:Relevance, nejlepší shodakeyboard_arrow_down
Relevance:
done nejlepší shoda
Cena:
done nejlevnější
done nejdražší
Cena včetně přepravy:
done nejlevnější
done nejdražší
Počet kupujících:
done nejméně
done nejvíce
Čas:
done právě končící
done nejnovější
favorite Hlídat podobné nabídky
Našli jsme vám celkem 17 948 nabídek O výsledcích
Seznam doporučených nabídek
Populární nabídky
123456 chevron_right chevron_right

Umělecky zpracovaný, ručně malovaný a jedinečný starožitný porcelán patří dlouhodobě mezi zájmy starožitníků, sběratelů a všech kdo oceňují krásné umění. Cenu porcelánu určuje nejen jeho dobrý stav bez poničení a zjevných oťuků, ale i značka porcelánky, která obvykle bývá na spodní části předmětu, pod glazurou. V této kategorii najdete figurální porcelán značky Rosenthal, ale i oblíbený “cibulák”, Royal Dux, celé jídelní servisy, šálky s podšálky značky Míšeň nebo porcelánové vázy a mnoho dalšího. Vyberte si z široké nabídky a doplňte svou sbírku o zajímavý starožitný kousek.

Starožitný porcelán vyžaduje speciální péči, jak se o něj starat si přečtěte v našem článku.

Míšeňský porcelán

Za výrazného přispění alchymisty a chemika Johanna Friedricha Böttger spatřil “bílý evropský porcelán” světlo světa v lednu 1708. Jde o oficiální datum vynálezu porcelánu v Evropě. Míšeňská porcelánka, německy Meissen, byla založena později v roce 1710 a patří k nejslavnějším manufaktruám na porcelán v Evropě. Míšeňský porcelán poznáme podle značky dvou zkřížených mečů, která byla zavedena v roce 1720. Podle odlišných variací stylů mečů můžeme porcelánové výrobky dobře datovat. Zpočátku manufaktura produkovala především jídelní soupravy jednoduššího designu, až později modelář Johann Joachim Kändler zavedl zdobení. V roce 1740 byl vytvořen pro knížete Heinricha von Brühla slavný “labutí servis”, který měl více jak tisíc kusů. Bohužel během 2. světové války se tento jídelní servis ztratil. Míšeňský porcelán ale proslul i svými figurálními sousošími a vázami bohatě zdobenými malými květy růží a fíkovými listy. Za zmínku také stojí, že i za populárním cibulovým vzorem stojí právě Míšeň.

MíšeňMíšeňMíšeň

Slavný “cibulák” 

Tento modrobílý cibulákový vzor, který jistě známe všichni, se těší oblibě již tři století. Přišel s ním německý malíř porcelánu Johann Gregor Herold, který pracoval pro Míšeňskou manufakturu. Inspiraci získal pravděpodobně u čínského porcelánu. Lidově nazývaný “cibulák” se stal natolik oblíbený, že ho začalo kopírovat velké množství jiných porcelánových manufaktur, včetně těch českých.

CibulákCibulákový porcelán

Porcelánka Rosenthal

Tato německá porcelánka, která byla založena v Selbu na konci 19. století, konkrétně v roce 1879 Philippem Rosenthalem, patří na trhu mezi jednu z nejvyhledávanějších. Není se čemu divit. Rosenthal představuje luxusní, prestižní výrobky a prémiovou kvalitu. Porcelánka se zabývala výrobou jak jídelního porcelánu, tak dekorativního v podobě sousoší i jednotlivých sošek. V období art deco ve 30. letech 20. století byly oblíbené figurky všech možných zvířat nebo tanečnic. Porcelán je glazovaný a značený zespod předmětu. Značka se může lehce lišit podle roku výroby. Vždy jde ale o jméno firmy “Rosenthal” doplněno logem v podobě korunky, překřížených mečů nebo označení “Selb” či “Bavaria”. 


Soška buldočka, Rosenthal Značka Rosenthal Soška tanečnice, Rosenthal

Český porcelán Royal Dux

Na konci 18. století dochází na našem území k prudkému rozmachu manufaktur na výrobu porcelánu a také k výrobě prvního českého porcelánu, a to v porcelánce v Klášterci. Porcelánka Royal Dux v Duchcově začíná se svou výrobou v roce 1853. Zpočátku se zaměřuje především na výrobu keramických užitkových předmětů. Až později se přidávají výrobky z porcelánu a v roce 1900 vzniká tradiční značka jak ji známe dodnes. Jde o trojúhelník s nápisem “Royal Dux” a žaludem. Mezi oblíbené starožitné sošky patří akty žen z období art deca.

Soška Royal Dux Značka Royal Dux Sousoší Royal Dux

Vídeňský porcelán a tanečnice Goldscheider

Na konci 19. století byla založena i proslulá vídeňská firma Goldscheider. Proslavila se produkcí tanečnic inspirovaných orientem, kabaretem, ale i životem filmových hvězd z 20. let 20. století. Firma rychle a úspěšně reagovala na trendy tehdejší doby. Porcelánové figury Goldscheider jsou velice ceněné a šplhají se k vysokým částkám.

Tančnice GoldscheiderTančnice Goldscheider

Figurální porcelán Volkstedt Rudolstadt

Další německou vyhledávanou porcelánkou, která se proslavila především produkcí sošek urozených dam, šlechtičen a sousoší galantních scén, je porcelánka Volkstedt Rudolstadt.

Soška Volkstedt RudolstadtZnačka Volkstedt RudolstadtSoška Volkstedt Rudolstadt

Starožitný čínský porcelán

Patříte ke sběratelům, kteří obdivují orientální porcelán japonské nebo čínské produkce? V tom případě i vy si v této kategorii přijdete na své. Na výběr jsou velké vázy, dózy a talíře, ale i tradiční sošky znázorňující například gejšu.

čínský porcelánčínský porcelán
Zobrazit méně keyboard_arrow_up