Vína
Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.
Víno je ideálním společníkem u dobrého jídla i při posezení s přáteli. Výroba tohoto nápoje vyžaduje dodržování přesných postupů, které dají vzniknout určitému typu vína. Ty se od sebe liší nejen barvou, ale i chutí a obsahem alkoholu. Aukro přináší širokou nabídku kvalitních vín.
Bílá vína
Na výrobu bílého vína se mohou použít bílé, růžové, červené nebo modré hrozny vinné révy, které jsou zbaveny slupky. Hrozny mají vliv na postup výroby vína a na jeho výslednou cukernatost.
Červená vína
K výrobě červeného vína se používají celé hrozny tmavých odrůd vinné révy. Červené víno dělá společnost lidem už tisíce let. Víno se vyznačuje vysokým obsahem třísloviny. Mezi nejznámější odrůdy červeného vína patří Frankovka, Merlot, Pinot noir nebo Cabernet Sauvignon.
Růžová vína
Růžová vína jsou lehká, svěží a jejich konzumace se doporučuje do dvou let od sklizně – k archivaci nejsou vhodná. Vznikají z odrůd modrých hroznů jako je Frankovka či Cabernet Sauvignon. Postup výroby růžového vína je náročný a jakákoliv chyba má vliv na jeho výslednou chuť.
Další druhy vína
Výše jsme si představili nejběžnější druhy vína, se kterými se setkal asi každý z nás. Existuje jich však mnohem více.
Oranžová vína
Oranžové víno je považováno za nejstarší víno, a to díky postupu jeho přípravy. Používají se starobylé gruzínské technologie, kdy rmut z bílých odrůd vinné révy zraje společně se slupkami.
Šumivá vína
Vznikají prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením čerstvého vína, vína nebo hroznového moštu. Kvašením dochází ke vzniku oxidu uhličitého, kdy uzavřená nádoba musí vykazovat přetlak nejméně 3 bary. Oxid uhličitý může být do šumivého vína přidán uměle, ale tato informace musí být uvedena na etiketě.
Dezertní vína
Dezertní vína jsou velmi těžká a sladká. Hodí se jako aperitiv nebo k dezertu. Mezi dezertní vína řadíme portské, ledové a slámové víno.
Fortifikovaná vína
Fortifikovaná vína vás okouzlí svou sladkou a jemnou chutí. Řadí se mezi ně sherry, vermuty a víno Madeira.
Jak skladovat a podávat víno?
Špatným skladováním a podáváním vína může dojít k zhoršení jeho kvality a chuti. Víno nesmí projít tepelným šokem, a je proto důležité u každého vína dodržovat správné teploty skladování i podávání. A jak je to tedy správně?
- Bílá vína – Podávají se vychlazená na 8–12 ℃, teplota při konzumaci by měla být do 14 ℃.
- Červená vína – U červeného vína panuje velký mýtus – podávat ho při pokojové teplotě. I u červeného vína je důležité ho zchladit na 12–15 ℃. Po otevření lahve nechte víno alespoň hodinu vydýchat.
- Růžová vína – Podávají se nejvychlazenější, a to na 7 ℃, při konzumaci je ideální teplota do 11 ℃.