chevron_left Sběratelské zbraně

Často hledané

Často hledané

Parametry zrušit filtry Země doručení
Typ nabídky
Cena (Kč)
Lokalita
Do vzdálenosti km
Parametry nabídky
Štítky
Doba dodání (od obdržení platby)
Vystavené před
Končící za méně než

Sběratelské zbraně

Populární nabídky
Kategorie
V mém okolí

Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.

Našli jsme vám celkem 3 396 nabídek O výsledcích
Seřadit podle:Relevance, nejlepší shodakeyboard_arrow_down
Relevance:
done nejlepší shoda
Cena:
done nejlevnější
done nejdražší
Cena včetně přepravy:
done nejlevnější
done nejdražší
Počet kupujících:
done nejméně
done nejvíce
Čas:
done právě končící
done nejnovější
favorite Hlídat podobné nabídky
Našli jsme vám celkem 3 396 nabídek O výsledcích
Seznam doporučených nabídek
Populární nabídky
123456 chevron_right chevron_right

Z historického hlediska jsou zbraně velmi důležité, jelikož nám pomáhají pochopit lépe daná historická období. Každé období se vyznačuje určitými typy zbraní i materiály, které k jejich výrobě byly použity. Za velký objev člověka se považuje pěstní klín, který je prapředkem všech chladných zbraní a nástrojů. Dalším velkým krokem ve vývoji zbraní byly zbraně střelné, které umožnily člověku útočit na cíl z dálky.

šavle Františka Josefa I.

Chladné zbraně

Zbraně určené převážně k boji zblízka jsou prvními zbraněmi, které člověk používal k lovu a boji. Většina těchto zbraní vychází z primitivních nástrojů, které měly člověku usnadnit život. Do skupiny chladných zbraní patří i zbraně vrhací, které jako jediné slouží k boji na větší vzdálenost. Na rozdíl od střelných zbraní jsou uvedeny do pohybu pouze silou člověka a dochází k přímému kontaktu s cílem.

Střelné zbraně

Střelné zbraně umožnily člověku lovit a bojovat na větší vzdálenost a nevystavovat se cíli přímo. K poškození dochází projektilem, který je ze zbraně uvolněn pomocí mechanismu. První zbraně využívaly sílu lidských svalů, novější palné zbraně pracují s energií chemickou, která se uvolňuje ze zápalné látky.

Více o tom, jaké sběratelské zbraně můžete vlastnit bez zbrojního průkazu a jaké má držení pravidla se dozvíte na našem blogu.

winchester
knihy o zbraních

Literatura

Chcete se dozvědět více o historii zbraní? Pak by vám neměla doma chybět kniha, která vám nejen přiblíží jejich historii, ale přinese i mnoho zajímavostí. V sekci literatura najdete knihy zaměřené na určitá historická období či dané typy zbraní.

Munice do r. 1890

V povědomí široké veřejnosti se používá pro náboje, nábojky a střely pojem munice, což z hlediska zákona není zcela správně. V zákoně tento pojem najdeme, ale do této skupiny patří i ruční granáty apod. Střelivo slouží jako náboj do střelných zbraní a využívá se k poškození cíle. Střelivo prošlo značným vývojem, kdy se nejdříve používal střelný prach, který se nasypal do hlavně, ucpal se a následně se vložil projektil. Tento způsob nabíjení byl velice zdlouhavý, a tak se pracovalo na náboji, který by tyto kroky spojil do jednoho. S prvním jednotným nábojem jste se tak mohli setkat až v roce 1812. Pokud se chystáte pořídit munici do roku 1890, musíte vlastnit i patřičnou zbraň, jinak se jedná o nelegální držení munice.

historická munice
delaborovaná munice

Neaktivní munice

Neaktivní munice a střeliva neobsahují výbušniny či jiné muniční náplně. Nejčastěji se jedná o makety munic a střeliva, znehodnocené či delaborované munice a střeliva. K znehodnocení střeliva musí dojít tak, aby vyhovovala parametrům, které jsou uvedeny v zákoně.

Zobrazit méně keyboard_arrow_up