🌱 JARO JE TADY! Vše pro vaši zahradu >> 🌱

chevron_left Příprava čaje, kávy

Parametry zrušit filtry Země doručení
Typ nabídky
Stav zboží
Cena (Kč)
Lokalita
Do vzdálenosti km
Parametry nabídky
Doba dodání (od obdržení platby)
Vystavené před
Končící za méně než

Příprava čaje, kávy

V mém okolí

Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.

Našli jsme vám celkem 210 nabídek O výsledcích
Seřadit podle:Relevance, nejlepší shodakeyboard_arrow_down
Relevance:
done nejlepší shoda
Cena:
done nejlevnější
done nejdražší
Cena včetně přepravy:
done nejlevnější
done nejdražší
Počet kupujících:
done nejméně
done nejvíce
Čas:
done právě končící
done nejnovější
favorite Hlídat podobné nabídky
Našli jsme vám celkem 210 nabídek O výsledcích
Seznam doporučených nabídek
Seznam nabídek
Populární nabídky
1234 chevron_right chevron_right

Věčný souboj kávy a čaje začal vcelku nerovně, jelikož káva se na naše území dostala díky Turkům již v 17. století, čaj přichází o století později. Do druhé světové války se pila zejména káva, čaj patřil mezi výstřednosti. K vyrovnání souboje došlo během druhé světové války, kdy bylo obou surovin nedostatek a lidé se museli spokojit s levnými náhražkami. Po roce 1948 komunisté výrazně propagovali svůj čaj a došlo k omezení nabídky kávy, což mělo za následek významný nárůst konzumace čaje. S pádem režimu se čaj musel zbavit nálepky rusáckého nápoje, což nebylo pro jeho příznivce snadným úkolem. Napomoci tomu měly čajovny v anglickém stylu. Ať už preferujete kávu, nebo čaj, důležitými prvky jsou kvalitní surovina a správná příprava. S tím se pojí kvalitní nádobí, které na Aukru rozhodně seženete.

Konvice na čaj

Čajová konvička je nejdůležitějším prvkem při přípravě čaje. Existuje několik druhů konviček, které se liší tvarem, objemem, použitým materiálem a designem. Mnoho lidí se řídí právě vzhledem konvice, což může mít za následek to, že skončí pouze jako dekorace. A jak si tedy konvičku na čaj vybrat tak, aby byla plně funkční?

konvice na čaj

Jak vybrat konvici na čaj?

Při výběru čajové konvičky je důležité se řídit materiálem, množstvím, kvalitou a typem čaje a v neposlední řadě počtem osob, pro které budete čaj připravovat. Pojďme se na jednotlivé parametry podívat blíže:

  • Tvar – Tvar konvičky je to, co vás zaujme na první pohled. Nejedná se pouze o estetický prvek, ale určuje to, pro jaký typ čaje je konvička vhodná. Nízké konvičky jsou určeny pro malolisté druhy čajů. Pokud jste vyznavači velkolistých čajů, vybírat byste měli z konviček větších rozměrů. Čaj potřebuje dostatek prostoru, aby mohl plně rozvinout svou chuť a aroma
  • Velikost – Připravujete si čaj nejčastěji pouze pro sebe, nebo rádi pořádáte čajové dýchánky? Při přípravě pro jednu až dvě osoby si vystačíte s konvičkou do 500 ml. Na velikost konvice má vliv i typ čaje. Vícenálevové čaje si vyžadují menší konvičku, která nechá plně vyniknout jejich chuť. Černé a bylinné čaje milují větší konvici. 
  • Materiál – Materiál, který je použit na výrobu konvičky má vliv na to, zda plně vynikne chuť čaje, nebo bude částečně pohlcena. Pojďme si představit jednotlivé druhy konviček dle materiálů.

Skleněná konvice na čaj

Skleněná konvice je vhodná pro všechny, kteří nevyznávají jeden druh čaje. Sklo neabsorbuje chuť ani barvu, proto nehrozí, že byste mohli ovlivnit chuť jednotlivých čajů. Skleněné konvičky také nechají plně vyniknout krásu kvetoucích čajů, kdy si můžete naplno vychutnat neuvěřitelnou podívanou, která jistě zaujme i vaše hosty.

Keramická konvice na čaj

U keramických konviček záleží zda je bez glazury, nebo s ní. Konvičky bez glazury nemají uzavřené póry, které mohou absorbovat chuť a barvu čaje. Naproti tomu mu mohou předat specifickou chuť, zde záleží na typu použité hlíny. Keramické konvičky s glazurou mají póry uzavřené, jsou tak vhodné pro více druhů čajů.

keramická konvice na čaj

Litinová konvice na čaj

Litinové konvice na čaj jsou oblíbenou variantou hned z několika důvodů. Litina je materiál, který je velmi snadný na údržbu, je odolný a skvěle vede teplo. Proces louhování čaje v litinových konvičkách patří k těm nejefektivnějším


Porcelánová konvice na čaj

Porcelánové konvičky nabízejí nespočet variant tvarů a designů. Jsou oblíbené pro svou snadnou údržbu a některé mohou navíc disponovat sítkem na čaj. Ocení je milovníci zeleného čaje, u kterého není vyžadováno pro louhování udržení vysoké teploty. 


Konvice na čaj se sítkem

Konvice se sítkem vám nesmí chybět, pokud si chcete připravit sypaný čaj. Integrované sítko zabrání tomu, aby se vám čajové lístky dostaly přímo do nápoje. Vypití lístku vám sice nijak neublíží, ale může značně znepříjemnit celkový zážitek.

čajový set

Čajový set

Žádnému milovníkovi čaje by neměla chybět čajová souprava, která nejen dobře vypadá v interiéru, ale zejména slouží ke správné přípravě čaje. Využijete jej, ať už si chcete čaj připravit pouze pro sebe, nebo ho nabídnout návštěvě. Pojďme se společně podívat na to, jak si vybrat ten pravý set.

Konvice na kávu

Existuje mnoho způsobů, jak si připravit lahodnou kávu. Jedním ze způsobů je použití konvice na kávu. Jenže co je vlastně konvice na kávu? Každý z nás si vybaví něco jiného, což není vůbec špatně. Skutečně si lze vybrat z několika druhů konvic. A jaké to jsou?

Moka konvička

Moka konvička patří mezi levné varianty, jak si připravit kvalitní kávu v pohodlí domova. Skládá se ze tří nad sebe umístěných nádobek – nádobka na vodu, na čerstvě mletou kávu a hotový nápoj. Moka konvička zároveň poslouží jako zajímavý prvek kuchyně.

moka konvička
french press

French press

Mezi vůbec nejlevnější variantu patří french press konvice, kterou lze koupit již za pár set korun. Díky malému rozměru ji lze vzít s sebou téměř kamkoliv. Nepohrdnete šálkem dobrého čaje? Ve french press konvici si připravíte i tento nápoj.

Džezva

Džezva je nejstarším dochovaným způsobem přípravy kávy. Příprava kávy v džezvě si vyžaduje vaši pozornost, odmění se vám však výjimečnou chutí, které jiným způsobem nedosáhnete. Pro někoho může být nevýhodou to, že káva obsahuje sedliny. Džezva je také oblíbeným interiérovým doplňkem, který ocení nejen milovníci kávy.

džezva

Konvička na mléko

Nerezová konvička na mléko slouží ke šlehání mléka do kávy. To se využívá při přípravě cappuccina, macchiata, caffe latte či flat white. Konvička na mléko musí mít kónický tvar, dostatečně velké ucho na držení a hubičku na nalévání mléka

Jak připravit kávu v džezvě?

Příprava kávy v džezvě je považována za velké umění a jedná se o rituál, který vás na svém konci odmění lahodným nápojem. Klíčem k úspěchu je kvalitní a velmi jemně namletá káva. Tu si můžete nechat namlít v prodejně, nebo kávu namlít na hrubo a následně rozdrtit v hmoždíři. Kávu máme, pojďme si tedy společně připravit pravou tureckou kávu.


  1. Džezvu položte na zdroj tepla, nalijte 20 ml vody, přidejte jednu lžičku cukru a koření.
  2. Vodu s cukrem nechte přivést k varu, čímž vám postupně vznikne karamel.
  3. Do vzniklého karamelu nasypte dvě lžičky kávy a dolijte vodu tak, aby dosahovala dvou třetin džezvy.
  4. Kávu přiveďte k varu, vzniklou pěnu nechte dojít po okraj džezvy. Džezvu stáhněte ze zdroje tepla a pěnu odeberte do šálku.
  5. Džezvu vraťte na zdroj tepla a opět přiveďte kávu k varu, tento postup opakujte ještě dvakrát.
  6. Třikrát převařenou kávu stáhněte ze zdroje tepla a nechte v klidu usadit sedlinu.
  7. Kávu nalijte do vašeho oblíbeného šálku a vychutnejte si tento lahodný nápoj.
Zobrazit méně keyboard_arrow_up