🌱 JARO JE TADY! Vše pro vaši zahradu >> 🌱

chevron_left Teraristika

Parametry zrušit filtry Země doručení
Typ nabídky
Stav zboží
Cena (Kč)
Lokalita
Do vzdálenosti km
Parametry nabídky
Vystavené před
Končící za méně než

Teraristika

Kategorie
V mém okolí

Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.

Našli jsme vám celkem 79 nabídek O výsledcích
Seřadit podle:Relevance, nejlepší shodakeyboard_arrow_down
Relevance:
done nejlepší shoda
Cena:
done nejlevnější
done nejdražší
Cena včetně přepravy:
done nejlevnější
done nejdražší
Počet kupujících:
done nejméně
done nejvíce
Čas:
done právě končící
done nejnovější
favorite Hlídat podobné nabídky
Našli jsme vám celkem 79 nabídek O výsledcích
Seznam nabídek
12 chevron_right chevron_right nabídek na stránce
12 chevron_right chevron_right

Chcete si do domu přinést trochu exotiky a rozhodli jste se pořídit zvířátko, které ke svému životu potřebuje terárium? Pak jste na správném místě. Vybavení terária vyžaduje znalost daného druhu. Správně zvolené terárium a příslušenství zaručí spokojený život vašeho miláčka.

Terária

Terárium byste měli vždy vybírat podle toho, jakého jste se rozhodli chovat živočicha. Vždy si zjistěte, jaké podmínky potřebuje pro život. S tím by vám měl poradit chovatel, který by vám měl i doporučit, jaké terárium bude nejvhodnější. Obecně lze terária rozdělit na tři typy podle biotopu – tropické, pouštní a akvaterárium.

  • Tropické terárium – Pro tropické oblasti jsou typické vysoké teploty a vyšší vlhkost. Do těchto terárií umisťujeme zvířata z tropických a subtropických částí. Pro vysokou vlhkost volíme substráty, které nemají tendenci udržovat plísně. Jako vhodný substrát poslouží drcená kokosová kůra, jedlová kůra nebo rašelina smíchaná s pískem. Tyto podestýlky se hodí skvěle i pro pěstování rostlin. Teplotu byste měli udržovat v rozmezí 22–28 ℃. Vhodné je do terária umístit lokální výhřev. Do terária není potřeba umisťovat misku s vodou, jelikož zvířata olizují kapky vody z listů rostlin.

  • Pouštní terárium – Asi vás to nepřekvapí, ale jako podestýlku do pouštního terária volíme písek. Tím nemyslíme, že naberete písek na zahradě. Do terária kupte písek, který je na tyto účely určený. Dalšími doplňky, které by v teráriu neměly chybět, jsou kameny a různé klacíky. U nich dbejte na to, aby nebyly příliš ostré, jelikož by mohlo dojít k poranění. Teplotu v teráriu udržujte v rozmezí 26–30 ℃ s lokálním výhřevem na 40 ℃ a více, opět záleží na druhu živočicha. Zároveň nezapomínejte na to, že v poušti dochází k velkým rozdílům teplot mezi dnem a nocí. V noci proto nechte teplotu klesnout na pokojovou teplotu. Do pouštního terária nepořizujte živé rostliny, pokud chcete dodat zelený prvek, sáhněte po umělých rostlinách. Do terária můžete umístit misku s vodou. Všem živočichům (kromě nočních) je třeba dodávat UVB záření.

  • Akvaterárium – Jak už název napovídá, akvaterárium v sobě spojuje akvárium a terárium. Využívají se pro živočichy, kteří potřebují k životu větší vodní plochu. I když nebývá vodní část příliš hluboká, je potřeba zajistit plynulý přechod z vody na souš. Jako podestýlku volíme akvarijní štěrk, na suchou část je vhodná drcená kokosová kůra. Zapomenout nesmíte na kvalitní filtraci a pravidelnou výměnu vody. Akvaterárium můžete doplnit živými rostlinami, které vám s čištěním vody pomohou.

Osvětlení do terária

Správně zvolené světlo v teráriu má vliv na zbarvení, zdravotní stav a celkovou aktivitu živočicha. Pokud máte doma denního ještěra, musíte mu dodávat UVB záření. Nedostatek tohoto světelného zdroje způsobuje křivici a řídnutí kostí. Stejně tak potřebují toto záření želvy, které jinak trpí na měkký krunýř. Osvětlení vždy vybírejte podle druhu živočicha, kterého chováte, protože každý má na něj jiné nároky a příliš silným zářením byste mu mohli ublížit.

Topení do terária

Živočichové obývající terária nemají schopnost termoregulace, ale čerpají teplo z okolí. Při nízké teplotě bude živočich tmavého zbarvení málo pohyblivý a nebude schopen jíst. Naopak při vysoké teplotě může dojít k uvaření zaživa. Proto si vždy zjistěte, jaká teplota je pro vašeho tvorečka nejideálnější. Teplota v teráriu by neměla být všude stejná. Živočich by měl mít možnost se nahřívat, nebo naopak se schovat do stínu.

Mlhovač do terária

Mlhovače jsou vhodné do tropického a subtropického terária, kde je potřeba dosáhnout vyšší vlhkosti. Přísun vody ocení i terarijní rostliny, které budou v teráriu lépe prospívat. Na mlhovači či dešťovači je možné nastavit pravidelné intervaly, ve kterých se budou spouštět, takže se nemusíte o nic starat.

Rostliny do terária

Rostliny do terária vybíráme opět s ohledem na biotop. Tropickou rostlinu rozhodně nedávejte do pouštního terária. Živé rostliny se hodí do tropického a subtropického terária, do pouštního se hodí spíše rostliny umělé. Bát se nemusíte ani jedovatých rostlin, živočich si jich nevšimne, pokud však chcete mít jistotu, do terária je nedávejte. Rostliny kupujte ve specializovaných obchodech, nebo od zkušených pěstitelů, kteří vám zároveň poradí, zda je vámi vybraná rostlina vhodná pro vaše terárium.

Teploměry do terária

Jak už jsme zmiňovali několikrát, udržovat správnou teplotu v teráriu je zásadní pro spokojený život vašeho miláčka. V teráriu je vhodné mít dva teploměry. Jeden umístit na nejteplejší část terária a druhý na nejchladnější část, jenom tak budete mít jistotu, že dodržujte teplotní rozsah, který váš živočich potřebuje.

Zobrazit méně keyboard_arrow_up