Damaškový kuchyňský nůž
O naší aukci:Jedná se o ruční výrobu, každý nůž je originál.Přiložené fotky jsou vždy daného kusu, vždy víte, co přesně kupujete.
Všechny nabízené nože jsou skladem.
Každý nůž je zabalen v dárkové krabičce.
Specifikace:
Plášť nože - 67 - vrstvá damašková ocel, 33 vrstev na každou stranu
Velikost čepele 8"
Jádro nože - 10cr15comov eq VG10
Tvrdost nože - 60-62HRC
Materiál pláště - AISI 430
Materiál rukojeti: G10
Úhel brusu - 15°±1° na každou stranu
Návod na údržbu damaškové oceli a správné zacházení
Nikdy neumývat v myčce na nádobí nebo plném dřezu ostatního nádobí
Damašková ocel je náchylná na změnu teplot v myčce, tedy na teplou vodu při mytí a následné sušení. Čepel má tendenci ihned si opatřit rezavý kabát, který žádný z nás na svém noži vidět nechce.
Oplachovat pod proudem teplé vody a následně otřít utěrkou
Správný postup mytí damaškové čepele není vůbec žádná věda. Stačí Vám si jen na kohoutku dát teplou vodu, tak jako když myjete nádobí a pod proudem tekoucí vody jej umýt, aby veškeré nečistoty a šťávy z nakrájených surovin odtekly z čepele.
Opatřit čepel damaškového nože mastným filmem
V zásadě je to běžný postup u jakýchkoliv zbraní všeobecně. Čepel není vyrobená z nerezové oceli, tudíž vyžaduje základní údržbu v podobě mastného filmu na povrchu. Ve zkratce stačí, když čepel svého damaškového nože v nejlepším případě potřete jemnou vrstvou bezbarvého nezávadného silikonového oleje, pokud jej však nemáte, postačí i klasický stolní olej.
Neskladovat s ostatním kuchyňským náčiním pohromadě (nejlépe uložit samostatně)
Damašková ocel je krásná a obdivuhodná věc. Avšak krásná kresba na povrchu není nezničitelná a při nešetrném uskladnění ji můžete poškodit (poškrábat).Nejsnazší způsob, jak tomuto problému předejít, je skladovat Váš damaškový poklad tak, aby nepřišel k úhoně kontaktem s další ocelí.
Nekrájejte nožem kosti ani jej nepoužívejte na dlabání, páčení a oddělování či krájení mražených potravin.
Nepoužívejte nůž jako šroubovák nebo otvírák. K tomuto účelu nebyly nože navrženy, mohlo by dojít k prohnutí či zlomení čepele nebo ostří.
Krájecí desky by měly být hladké a snadno omyvatelné, měly by dobře „navázat kontakt“ s ostřím nože.
S ohledem na snadnou údržbu a hygienické hledisko doporučujeme používat dřevěná prkénka a kvalitní polyetylenové krájecí desky.
Zabraňte kontaktu nože s tvrdými povrchy, které by mohly poškodit ostří nože, jako jsou např. porcelán, keramika, laminátové desky, sklo a nerezové plochy kuchyňských linek
Při nesprávném broušení můžete nůž nevratně poškodit.