Badyán mletý (100g)
Více informací.
Badyán mletý 100g
Použití badyánu v kuchyni
V Evropě se stejně jako většina sladce vonících koření (hřebíček, skořice, aj.) i badyán používá hlavně ke kořenění moučníků a sladkých jídel. Čínská a vietnamská kuchyně však kombinuje tyto koření s ostrými a vytvářejí velice aromatické směsi. Typickým příkladem je koření pěti vůní, které se skládá z badyánu, fenyklu, hřebíčku, skořice a sečuánského pepře. Tato směs je používána na kuřecí i kachní maso nebo do kořeněných omáček. Mletý badyán se používá do perníků, jablečných moučníků, do kořenících směsí nebo třeba do hruškových povidel. Při dávkování musíme být opatrní, protože badyán je velice aromatický a při větší dávce bude i kachna na pomerančích chutnat jako perník. V porovnání s anýzem obsahuje přibližně dvojnásobek vonných silic.
Léčivé účinky badyánu
Odvar z badyánu pomáhá při žaludečních potížích. Pozitivně působí při kolikách, žaludečních a střevních křečích. Často bývá obsažen v různých likérech a digestivech, které mají pozitivní účinek na trávení.
Badyán obsahuje látku oseltamivir, která se používala při výrobě léku proti virovým onemocněním Tamiflu. To způsobilo dokonce nedostatek badyán v roce 2005 a vedlo k přechodu na syntetický oseltamivir.
Účinku badyánu se využívá v mnoha sirupech na kašel. Badyán má totiž antibakteriální účinky a dokáže zklidnit podráždění.