Bílé sezamové semínko 1 kg loupaný velké balení
Bílé sezamové semínko 1 kg loupaný velké balení
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Semenná semena jsou jedním z nejstarších zrn používaných v kuchyni. První zmínky o sezamu pocházejí z Babylónu, kde byl kvůli svým vlastnostem nazván „kořením bohů“. Podle asyrské legendy bohové při setkání, když stvořili svět, popíjeli víno vyrobené ze semenných semen. Archeologické nálezy ukazují, že v Indii byl sezam pěstován v Harappě v údolí Indu již mezi lety 2250 a 1750 př. n. l. V hinduistických vírách a legendách jsou semena sezamu symbolem nesmrtelnosti.
Sezam je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku: 100 g sezamu obsahuje 1160 mg vápníku. Pro srovnání: kravské mléko obsahuje 118 mg, slepičí vejce 65 mg, kozí mléko 120 mg a různé sýry od 250 do 850 mg. Sezamová semena obsahují fytosteroly, což jsou rostlinné steroidy. Fytosteroly snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi, chrání před srdečními chorobami a brání vzniku rakoviny prostaty. Rozemletá sezamová semena v kombinaci s tmavým chlebem tvoří plnohodnotný rostlinný protein (v tomto páru je dobrá kombinace aminokyselin). Navíc sezamová semena obsahují také hodně zinku a vitamínu E a nenasycených mastných kyselin. Podle čínské medicíny patří sezam k živlu Země (sladká chuť) - podporuje práci žaludku, slinivky břišní a sleziny.
Výživové vlastnosti v 100 gramech SEMEN SEZAMU:
- energetická hodnota: 2525 kJ/603 kcal;
- sacharidy: 18,8 g;
-z toho cukry: 2,2 g
- bílkoviny: 15,66 g;
- tuky: 42,86 g;
-z toho nasycené mastné kyseliny: 6,42 g
- vláknina: 13 g,
- sůl < 0,01 g
Sezamová semena se díky své chuti a vlastnostem hodí téměř ke všemu. Používají se při přípravě chleba, housky, koláčů a sušenek (hlavně na posypání pečiva, kterému dodávají krásnou vůni a vynikající chuť). Sezam se také používá v polévkách, cereáliích a sladkostech (sezam je hlavní složkou halvy). Skvěle se hodí k rýži, merlíku (quinoa), těstovinám, smaženým bramborám, salátům a vařené zelenině. Sezamová semena smíchaná s trvanlivým pečivem jsou vynikajícím obalem pro ryby, karbanátky a řízky - vytvářejí křupavou a jemnou kůrku. Sezamová semena lze také pražit na suché nebo mírně ztužené pánvi - získají pak ořechovou chuť a vůni. Přidávají se do salátů, vegetariánských jídel, dušených pokrmů, masitých jídel a náplní, ale také do chleba a vesnických sýrů.
Země původu suroviny: Indie
Vyrobil: Skworcu Marek Skworc
Čistá hmotnost: 1 kilogram
Informace o alergenech:
Na výrobním závodě se používají arašídy a další ořechy, sója, sezam a hořčice, obiloviny obsahující lepek, produkty obsahující sulfit, laktózu, vejce a celer.