Majoránka vytrvalá (rostliny)
Více informací.
Majoránka vytrvalá
Majoránka vytrvalá je jedna z typických bylinek kterou používáme v kuchyni, nejen kvůli své skvělé chuťi ale také kvůli její pozitivním účinků na naše tělo. Léčivé účinky mají především kvetoucí vrcholky majoránky. Majoránka vytrvalá pročišťuje náš organismus, zlepšuje trávicí systém, pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi. Jak z textu můžeme vyčíst tak majoránka je vytrvalá rostlina, takže si ji můžeme zasadit na zahrádce a nemusíme mít obavy že by nám uhynula. Majoránka vyrůstá 20 až 60 cm do vyšky.
Pěstování: Majoránku pěstujeme celoročně. Stanoviště zvolíme tak aby měla dostatek slunečního svitu, ale aby byla chráněna před větrem. Půdu má ráda takovou, aby byla propustná a obsahovala mnoho živin. Majoránku můžeme pěstovat venku ale také v květináči v domácnosti.
Použití majoránky v kuchyni: Majoránka je jedna ze základných bylinek v naších kuchyní. V kuchyni používáme list, květ a nať rostliny. Majoránka se skvěle hodí k různým masům, ale také dodává chuť k bramborákům. Ale také ji přidáváme do různých omáček, pomazánek, polévek a těstovin.
Sušení a sběr majoránky: Majoránku na sušení stříháme 2 až 3x za sezónu. Nať stříháme cca 5 cm nad zemí. Majoránku sušíme různými způsoby. První možnost je v troubě kde majoránku sušíme pozvolna na teplotě 40 stupňů. Nebo druhá možnost je majoránku svázat po tenkých vrstvách a pověsit na vzdušné a sťinné místo. Když je majoránka dostatečně usušená poznáme ji tak když ji projmneme mezi prsty bude se drolit.