Mletý galangal 50g Alpina Galanga
Mletý galangal 50g Alpina Galanga
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Galangal je koření často používané v kuchyních jihovýchodní Asie, zejména thajské, indonéské a malajsijské. Tento kořen je úzce příbuzný se zázvorem, ale vyznačuje se ostrější, výraznější chutí s nádechem citrusů a lehce pikantním dozvukem. Ve formě mletého galangalu je jeho použití pohodlné a umožňuje snadné začlenění do různých druhů pokrmů, od polévek, přes kari, až po marinády a omáčky. Mletý galangal pokrmům dodává hloubku chuti a aroma, a stává se jednou z klíčových složek mnoha tradičních receptů, jako je thajská polévka Tom Yum nebo indonéské kari.
Galangal, známý také jako galanga, je kořen pocházející z čeledi zázvorovitých, jehož historie a využití sahají do starověku. Jeho původ lze lokalizovat v jihovýchodní Asii, a to konkrétně v zemích jako Thajsko, Indonésie a Malajsie, kde je po staletí používán jak v kuchyni, tak v tradiční medicíně.
Historie používání galangalu jako koření je hluboce zakořeněna v mnoha asijských kulturách. První zmínky o galangalu se objevují v antických čínských a indických lékařských textech, což svědčí o jeho dlouhé historii využití ve prospěch léčby. Ve středověku získal galangal také popularitu v Evropě, hlavně díky obchodu s kořením. Přivážen arabskými kupci, byl ceněn pro své léčivé vlastnosti a jako kulinářská složka. V asijských kuchyních je tento kořen nezbytným prvkem, dodávajícím pokrmům charakteristickou, intenzivní chuť. Tradičně používaný celý, krájený nebo mletý, galangal je klíčovou složkou kari past, polévek, jako je proslulá thajská polévka Tom Yum, a mnoha dalších jídel typických pro tuto část světa.
V tradiční medicíně jihovýchodní Asie byl galangal využíván díky svým protizánětlivým a protibolestivým vlastnostem, stejně jako prostředek podporující trávení a zmírňující žaludeční potíže. Věří se také, že má afrodiziakální účinky. Během staletí si galangal udržel svou pozici jak v kulinářství, tak v přírodních léčebných metodách, a je ceněn po celém světě za své jedinečné vlastnosti. Jeho přítomnost v globální kuchyni a lidové medicíně svědčí o bohaté historii a kulturním významu, který tento kořen hrál po staletí.
Chuť GALANGALU připomíná trochu zázvor, ačkoliv mu chybí pro zázvor charakteristické hořké tóny a hřejivé vlastnosti. Pryskyřičně-citrusová chuť a aroma MLETÉHO KOŘENE GALANGALU způsobují, že již špetka této koření dodává pokrmu orientální charakter.
Krajina pôvodu: Čína
Distributor: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Čistá hmotnost: 50 gramů
Informace o alergenech:
Na výrobním závodě se používají arašídy a další ořechy, sója, sezam a hořčice, obiloviny obsahující lepek, produkty obsahující sulfit, laktózu, vejce a celer.