Vaše internetové připojení je zpět. Aby vše fungovalo správně, klikněte pro přenačtení stránky.
Nejste připojeni k internetu. Zkontrolujte své připojení a zkuste to prosím znovu.
Nabídka už bohužel skončila, ale níže jsme vám našli pár podobných.
2022 Zlatá mince Obrněná technika - Mk VIII Cromwell proof - Numismatika
2022 Zlatá mince Obrněná technika - Mk VIII Cromwell proof - Numismatika
2022 Zlatá mince Obrněná technika - Mk VIII Cromwell proof - Numismatika
2022 Zlatá mince Obrněná technika - Mk VIII Cromwell proof - Numismatika
2022 Zlatá mince Obrněná technika - Mk VIII Cromwell proof - Numismatika
2022 Zlatá mince Obrněná technika - Mk VIII Cromwell proof - Numismatika
2022 Zlatá mince Obrněná technika - Mk VIII Cromwell proof - Numismatika
1 z 6

2022 Zlatá mince Obrněná technika - Mk VIII Cromwell proof

Skončeno
Žádný příhoz
6 999 Kč
Ukončeno ve čtvrtek 25. 4. 2024, 21:02:00
Nikdo nezakoupil
Bezpečné přihazování s Aukro Ochranou kupujících
Nakupujete od ověřeného prodejce
Doprava a platba
AKCE
Balíkovna na adresu v květnu již od 40 Kč!
Více informací.
Balíkovna Od 80 Kč
Cenné psaní 110 Kč
Osobní převzetí
Praha 8
Kartou online
Hotově při převzetí
Bankovním převodem
Podrobnosti
2022 Zlatá mince Obrněná technika - Mk VIII Cromwell proof
Popis předmětu
Informace od prodejce


Sběratelská série Obrněná technika

Autor Luboš Charvát

Materiál Zlato Ryzost 999.9 / 1000

Váha 3,11 g

Průměr 16 mm

Mince včetně karty je v perfektním stavu

Veškeré odlesky a šmouhy jsou pouze na kapsli


Obrněná technika 2022

Na první zlaté minci České mincovny z cyklu Obrněná technika se objevuje britský tank Mk VIII Cromwell, který sloužil za druhé světové války.

Takzvané křižníkové tanky, které v meziválečném období tvořily páteř britských obrněných sil, měly operovat nezávisle na pěchotě a těžkých pěchotních tancích, které ji doprovázely. Byly zkonstruovány k provádění výpadů hluboko do nepřátelského území a spoléhaly takřka výhradně na rychlost. Mimořádná pohyblivost takových tanků šla ruku v ruce s nízkou hmotností, a proto disponovaly jen tenkým pancéřováním a slabou výzbrojí. Když se křižníkové tanky ve Francii a Africe střetly s mnohem silnějšími německými protějšky, britský generální štáb si uvědomil, že musí svou dosavadní koncepci přehodnotit. Tak vznikl první těžký křižníkový tank, který dostal jméno Cromwell. Svým pancéřováním a palebnou silou se mohl měřit se středními tanky, ale přesto zůstal hbitý. Díky výkonnému a spolehlivému motoru Rolls-Royce Meteor, odvozenému od slavného leteckého motoru Merlin, který poháněl například stíhačky Spitfire, se stal nejrychlejším britským tankem válečných let. Cromwelly byly poprvé nasazeny v průběhu vylodění v Normandii v roce 1944. Tou dobou byly britské tankové pluky vyzbrojeny především americkými Shermany, ale Cromwelly do bojů v Evropě rovněž zasáhly. Britským tankistům daly možnost být rovnocennými soupeři Němců.

Reverzní strana pamětní mince, která je dílem medailéra Luboše Charváta, předkládá dvě vyobrazení britského tanku – tříčtvrteční pohled doprovází boční silueta. Kompozici dotváří opis Mk VIII Cromwell a detail tankového pásu. Pásy najdete také na averzní straně mince, která je společná celé tankistické sérii. Protože licenci k vydávání pamětních mincí České mincovny poskytuje tichomořský ostrov Niue, nese averz ještě jeho nezbytné atributy – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 5 DOLLARS (NZD) a rok vydání 2022.

Součástí mince je výpravné balení v podobě katalogové karty plné dobových fotografií, zajímavostí a takticko-technických dat.

Sběratelská série Obrněná technika Autor Luboš Charvát Materiál Zlato Ryzost 999.9 / 1000 Váha 3,11 g Průměr 16 mm Mince včetně karty je v perfektním stavu Veškeré odlesky a šmouhy jsou pouze na kapsli Obrněná technika 2022 Na první zlaté minci České mincovny z cyklu Obrněná technika se objevuje britský tank Mk VIII Cromwell, který sloužil za druhé světové války. Takzvané křižníkové tanky, které v meziválečném období tvořily páteř britských obrněných sil, měly operovat nezávisle na pěchotě a těžkých pěchotních tancích, které ji doprovázely. Byly zkonstruovány k provádění výpadů hluboko do nepřátelského území a spoléhaly takřka výhradně na rychlost. Mimořádná pohyblivost takových tanků šla ruku v ruce s nízkou hmotností, a proto disponovaly jen tenkým pancéřováním a slabou výzbrojí. Když se křižníkové tanky ve Francii a Africe střetly s mnohem silnějšími německými protějšky, britský generální štáb si uvědomil, že musí svou dosavadní koncepci přehodnotit. Tak vznikl první těžký křižníkový tank, který dostal jméno Cromwell. Svým pancéřováním a palebnou silou se mohl měřit se středními tanky, ale přesto zůstal hbitý. Díky výkonnému a spolehlivému motoru Rolls-Royce Meteor, odvozenému od slavného leteckého motoru Merlin, který poháněl například stíhačky Spitfire, se stal nejrychlejším britským tankem válečných let. Cromwelly byly poprvé nasazeny v průběhu vylodění v Normandii v roce 1944. Tou dobou byly britské tankové pluky vyzbrojeny především americkými Shermany, ale Cromwelly do bojů v Evropě rovněž zasáhly. Britským tankistům daly možnost být rovnocennými soupeři Němců. Reverzní strana pamětní mince, která je dílem medailéra Luboše Charváta, předkládá dvě vyobrazení britského tanku – tříčtvrteční pohled doprovází boční silueta. Kompozici dotváří opis Mk VIII Cromwell a detail tankového pásu. Pásy najdete také na averzní straně mince, která je společná celé tankistické sérii. Protože licenci k vydávání pamětních mincí České mincovny poskytuje tichomořský ostrov Niue, nese averz ještě jeho nezbytné atributy – jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnotu 5 DOLLARS (NZD) a rok vydání 2022. Součástí mince je výpravné balení v podobě katalogové karty plné dobových fotografií, zajímavostí a takticko-technických dat.

Nabídka č. 7061274905 Vystaveno 18.04. 21:04 Zobrazení: 25