Kuchyňské hrnce
Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.
Patříte k těm, kteří svůj čas v kuchyni tráví nejen ohříváním jídla v mikrovlnce nebo pečením, ale také vařením? Tak to by ve vaší základní kuchyňské výbavě neměly chybět ani hrnce a kastroly různých typů, tvarů i velikostí. Na Aukru najdete jak sady hrnců, tak tlakové hrnce a rýžovary, římské hrnce i multifunkční hrnce.
Hrnce pro vaše vaření
Váháte, zda si vybrat hrnec, nebo kastrol? Nemusíte. Při vaření určitě využijete oba typy:
- Hrnec bývá zpravidla vyšší a má menší průměr. Pohodlně se tak vejde na menší plotýnku a vhod přijde hlavně při vaření brambor, zeleniny či těstovin (pokud si ovšem nepořídíte speciální hrnec na špagety).
- Kastrol je oproti hrnci nižší a širší. Proto je ideální k přípravě omáček a rovnoměrnému ohřívání pokrmů.
Co se týče tvaru, tak můžete narazit na hrnce:
- kruhové,
- oválné,
- čtvercové,
- obdélníkové,
- atypické.
Dle velikosti lze hrnce rozdělit na:
- malé – objem do 5 litrů,
- střední – objem 5 až 10 litrů,
- velké – objem nad 10 litrů.
Mezi nejběžnější materiály, ze kterých se hrnce a kastroly vyrábějí, patří nerez, smalt, titan, litina, teflon, keramika, kamenina, měď, hliník, ale setkat se můžete také se skládacími silikonovými hrnci. Hrnce s nepřilnavým povrchem je možné použít na vaření bez tuku, jejich údržba je snadná. Keramický povrch je odolný vůči vysokým teplotám a jídlo v nich jen tak nevystydne. Nevýhodou je ale snadné poškození. Nejlevnější variantou jsou hrnce s nerezovým povrchem. Jsou odolné vůči vysokým teplotám a vhodné na mytí v myčce.
Pomalý hrnec
Máte nejraději pokrmy, které se vaří samy? Pořiďte si pomalý hrnec – je ideální pro přípravu polévek, gulášů i dalších jídel z jednoho hrnce. Vše, co pro vaření v pomalém hrnci musíte udělat, je, že do něj vložíte ingredience, nastavíte časovač, přikryjete a při teplotě 95 °C ho necháte 4 až 8 hodin vařit.
Tlakový hrnec
Jestli ale naopak potřebujete vaření trochu urychlit, pomůže tlakový hrnec, papiňák, který čas přípravy pokrmů sníží zhruba na polovinu. Snadno v něm připravíte jak exkluzivní svíčkovou, tak luštěniny nebo rýži.
Multifunkční hrnec
Málo místa v kuchyni, žádná plotýnka, a přesto chcete vařit? Kupte si elektrický multifunkční hrnec. Kromě vaření v něm můžete grilovat, péct i smažit a určitě oceníte také další extra funkce jako udržování teploty uvařeného pokrmu, odložení startu přípravy jídla nebo možnost automatického vypnutí.
Zavařovací hrnec
Mysleli jste si, že hrnce určené k zavařování zeleniny, ovoce a hotových jídel k žádnému jinému účelu v kuchyni nevyužijete? Přesvědčíme vás o opaku. V moderním a plně automatizovaném elektrickém zavařovacím hrnci totiž bez problému připravíte i vydatnou polévku, sirup nebo dětskou přesnídávku.
Rýžovar
Potrpí si členové vaší domácnosti na dokonale uvařenou rýži? Sežeňte si rýžovar. A protože funguje na principu páry, můžete v něm připravovat také další typy obilnin, luštěniny, dušené maso či jídla jako rizoto nebo pilaf.
Hrnec na indukci
Jestli bychom u vás doma našli indukční varnou desku, pak určitě víte, že s jiným než s kastrolem nebo hrncem na indukci ve své kuchyni nepochodíte. Nutnost pořizovat si kvůli indukčnímu vařiči speciální nádobí se sice může jevit jako nevýhoda, ale pravdou zůstává, že „indukce“ má i velké výhody. Mezi ně patří nejen výrazná úspora peněz za elektřinu, ale také velmi rychlé vaření a rovnoměrný ohřev pokrmů.
Ostatní hrnce
Očekáváte od svého hrnce vlastnosti nebo funkce navíc, kterými ten klasický nedisponuje? Pořiďte si:
- rendlík,
- mlékovar,
- džezvu,
- hrnec na chřest,
- hrnec na špagety,
- odšťavňovací hrnec,
- parní hrnec,
- sous-vide hrnec,
- římský hrnec,
- tajine hrnec,
- papilote hrnec známý také jako papillote hrnec,
- kokotku
- nebo mrkněte na sady hrnců.
Příslušenství k hrncům a kastrolům
Kromě samotných hrnců ve své kuchyni určitě rádi uvítáte i praktické příslušenství jako:
- poklice a pokličky,
- pařáčky a napařovače,
- podložky pod hrnce.