Pekáče
Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.
Velkou výhodou pekáčů a pekáčků oproti plechům na pečení je ta, že dokážou udržet stabilní teplotu připravovaného pokrmu a rovnoměrně ho upéct. Navíc jsou pekáče poměrně všestranné. Kromě malých a velkých kusů masa v nich lze péct zeleninu, kynuté buchty či litý perník a zapékat těstoviny i brambory.
Litinový pekáč do trouby, nebo jiný?
U pekáče, který si hodláte pořídit, se především zaměřte na jeho velikost a hloubku. Jestli často pečete pro hodně lidí či drůbež jako krůtu, měl by mít váš pekáč adekvátní objem. Na malé pečení pro jednu až dvě osoby si zase vystačíte s drobnějším pekáčkem. Nejčastějšími materiály, ze kterých se pekáče vyrábějí, jsou smalt, sklo, keramika, terakota, porcelán, nerez, litina, titan, měď, silikon, žáruvzdorný plast a hliník s teflonovým povrchem.
- Smaltované pekáče do trouby jsou klasikou, kterou běžně používaly naše babičky a pro své kvality jsou oblíbené dodnes. Jsou lehké, ustojí vysoké teploty a dají se mýt v myčce.
- Skleněné pekáčky se snadno udržují. Navíc lze díky nim pokrm v troubě kontrolovat bez toho, abyste museli odklápět poklici. Jsou ale velmi křehké a často mívají drobná ucha, která se (zvlášť s chňapkami na rukách) obtížně drží.
- Keramické, terakotové a porcelánové pekáče mají podobné vlastnosti. Dobře izolují teplotu, nicméně jsou velmi náchylné na vysoké výkyvy teplot.
- Nerezové pekáčky jsou velmi odolné a lehké. Nevýhodou je, že se na ně pokrmy často přichytávají.
- Litinové, titanové a měděné pekáče jsou těmi nejdražšími a zároveň nejodolnějšími, jaké si můžete pořídit. Jejich další velkou výhodou je, že se snadno udržují.
- Silikonové pekáčky jsou hodně oblíbené, protože jsou skladné, lehoučké, nepřilnavé a měkké.
- Plastové pekáče jsou lehké, levné a vydrží teploty do 230 °C.
Teflonové pekáče mají stejné vlastnosti jako teflonové pánve. Jsou sice nepřilnavé, ale zato náchylné na mechanické poškození. Proto při jejich používání zapomeňte na kovové vidlice a obracečky.
Pekáč na husu a další drůbež
Speciální pekáč na drůbež má většinou oválnou nebo srdcovitou formu s velkoryse vypouklým víkem. Díky tomuto tvaru bude opeřenec po upečení nádherně křehký, šťavnatý a s luxusně vypečenou kůrčičkou.
Pekáč na maso a ostatní typy pekáčů
Maso lze připravovat v pekáči jakéhokoliv tvaru. Je ale pravda, že hranatý obdélníkový či čtvercový pekáč je ideální pro zapékané pokrmy. Kulatý pekáček se hodí pro pečení zeleniny (pokud je dostatečně hluboký, tak i kachny a kuřete) a oválný by ve své kuchyni měli mít všichni milovníci pečených ryb. Praktický je také pekáč s roštem, díky kterému budete mít jistotu, že se pečené maso nepřichytí ke dnu. Při pečení se vám dále bude hodit vidlice na maso a kuchyňský teploměr.
Proč si pořídit pekáč s poklicí
Chcete péct zcela bez tuku? Pak si ke svému pekáči kupte poklici nebo rovnou sadu pekáče s poklicí. K mání jsou k pekáčkům i speciální perforovaná grilovací víka či plastová víka, která se ovšem na pekáč připevňují až ve chvíli, kdy je pokrm hotový a pekáček vychladlý.