Vály, válečky
Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.
I když je k dostání mnoho různých variant kuchyňských robotů, tak dodnes existují lidé, kteří nedají dopustit na tradiční ruční hnětení těsta. Říkají, že těsto ručně zpracované je mnohem jemnější a chutnější, a proto těsto hnětou buď přímo na kuchyňské lince nebo na válu. Ten se v kuchyni neztratí ani během práce s válečkem a při vykrajování těsta na cukroví, sušenky, krekry a těstoviny či při tvarování fondánu a marcipánu.
Je lepší silikonový vál na těsto, nebo dřevěný vál na těsto?
Při výběru materiálu válu máte dvě možnosti. Buď zvolíte dřevěný či silikonový. Dřevěný bývá zpravidla mnohem větší, než vál silikonový. Pokud je oboustranný, tak má nejspíš vepředu a vzadu umístěné lišty, kterými ho snadno zachytíte za hranu kuchyňské linky nebo stolu. Jednostranné pak mohou mít vzadu, vlevo i vpravo zvýšené hrany, aby se vám mouka během válení nerozsypala po celé lince. Jestli chcete, aby vám takový vál dlouho vydržel, ověřte si, z jakého dřeva je vyrobený. Lipové a smrkové dřevo je velmi měkké, zato dub, buk, jasan či třešeň patří k velmi odolným dřevinám. Na válu z tvrdého dřeva lze těsto řezat nožem a nevadí mu ani rádýlko. Nevýhodou dřevěného válu je, že je poměrně těžký, na jeho uskladnění potřebujete dostatek místa a nelze ho umývat pod vodou ani sušit u topení. Silikonový vál je praktičtější v tom, že když ho nepoužíváte, můžete ho snadno srolovat, takže nezabere moc místa, a dokonce ho omývat vodou. Zespoda mívá protiskluzovou úpravu a při válení těsta spotřebujete mnohem méně mouky než při válení na válu dřevěném, protože je nepřilnavý. Některé silikonové vály na sobě mají natištěný i praktický metr, mřížku nebo šablony pro vykrajování cukrářských hmot na potahování dortu. Nevýhodou je nízká odolnost. Někdy k jeho poničení stačí nešikovná manipulace s kovovými vykrajovátky. Proto v tomto případě raději vsaďte na plastová či silikonová.
Jak vybrat váleček na těsto
Jestli budete válet těsto přímo na plechu nebo ve formě, sáhněte po malém jednoručním válečku. Pro válení na válu je lepší větší váleček se dvěma rukojeťmi, které mohou být i sklopné. Co se týče materiálu, tak v minulosti se nejvíce používaly válečky porcelánové a dřevěné. Na dřevěné se ale těsto často přichytává, nevýhodou je i to, že se nesmějí namočit. Proto je v domácnostech postupně začaly nahrazovat jiné válečky. Hodně populární jsou silikonové válečky, na které se těsto nelepí a voda jim také nevadí. Podobné vlastnosti mají i plastové válečky či nerezové válečky. Mramorové válečky jsou tou nejlepší volbou při válení těsta na těstoviny.
Embosovaný váleček
Váleček na těsto se vzorem je úžasný pomocník, když si chcete upéct vzorované sušenky nebo odekorovat vrchní vrstvu lineckého či jiného koláče. Váleček se vzorem nejčastěji pořídíte dřevěný, ale jsou k dostání i varianty plastové a silikonové.
Vychytané válečky na těsto
Úžasně praktickým válečkem je nerezový váleček plnitelný vodou. Pro snazší práci s kynutým těstem ho naplníte teplou vodou, a když potřebujete vyválet linecké nebo šlehačkové těsto, naplníte ho vodou studenou. „Váleči“, kteří mají sem tam těsto příliš vysoké či příliš tenké, zase zajásají nad válečkem s nastavitelnou výškou těsta.
Sháníte k válu a válečku plech či pečicí papír? Vše potřebné najdete v kategorii Pečení.