Chmelařství - Lubomír Vent
Více informací.
V edičním plánu společnosti Agroscience s.r.o. bylo již dříve rozhodnuto, že budou znovu-vydány v reedici či reprintu některé knihy, které jsou i dnes svým významem nadčasové a mají stále širokému okruhu možných čtenářů co říci. V sekci odborné literatury a speciálně pěstování chmele mezi tyto publikace zcela samozřejmě patří i Chmelařství autorského kolektivu pod vedením doc. Ing. Lubomíra Venta, CSc. z roku 1963.
Některé reálie publikace (například mechanizace, velký podíl ruční práce apod.) jsou samozřejmě poplatné době vzniku. Ale s ohledem na to, že český jemně aromatický chmel je stále stejná genetická entita se specifickou biologií, škůdci, chorobami, požadavky na prostředí pěstování, podobnou agrotechnikou má tato publikace i dnes svoji neocenitelnou informační hodnotu. Publikace je v některých oblastech, které se dnes dělají již jinými postupy, cenným historickým dokumentem.
Způsob výkladu problematiky je velice přehledný, názorný a velmi didaktický. Je veden od obecného ke speciálnímu a jsou zde pasáže a grafická ztvárnění, které zatím nelze (ani v dílech starších, ale ani mladších) dohledat. Pro vydání reprintu byla původní publikace zejména v oblasti méně kvalitních fotografických, grafických (grafy, kresby), ale i textových podkladů dle současně dostupných možností vylepšena při současném zachování rysů původního vydání. Současné vydání je tak tiskově, graficky i textově na lepší úrovni než kniha původní. Pro hlubší studium oboru českého chmelařství, které produkuje nejkvalitnější chmel na světe, by tato publikace měla být jedním ze základních informačních zdrojů i bez ohledu na dobu svého vzniku.
Více informací o knize zde.