Vaše internetové připojení je zpět. Aby vše fungovalo správně, klikněte pro přenačtení stránky.
Nejste připojeni k internetu. Zkontrolujte své připojení a zkuste to prosím znovu.
Nabídka už bohužel skončila, ale níže jsme vám našli pár podobných.
RUDOLF ŘEHÁK:  VÝROBA JEMNÉHO UZENÁŘSKÉHO ZBOŽÍ - Knihy a časopisy
RUDOLF ŘEHÁK:  VÝROBA JEMNÉHO UZENÁŘSKÉHO ZBOŽÍ - Knihy a časopisy
1 z 1
Nové

RUDOLF ŘEHÁK: VÝROBA JEMNÉHO UZENÁŘSKÉHO ZBOŽÍ

Vyprodáno
1x zakoupeno
336 Kč
Ukončeno v neděli 28. 1. 2024, 12:31:58
Nakupujete od ověřeného prodejce
14 dní na vrácení zboží
Doprava a platba
Zásilkovna na výdejní místo Od 102 Kč
Zásilkovna s dobírkou Od 155 Kč
Zásilkovna s dobírkou SK Od 169 Kč
Osobní převzetí
Tábor
Doba dodání 4-6 dní
Hotově při převzetí
Bankovním převodem
Podrobnosti
RUDOLF ŘEHÁK: VÝROBA JEMNÉHO UZENÁŘSKÉHO ZBOŽÍ
Popis předmětu
Informace od prodejce
Stav zboží
nepoužívaný, nerozbalený produkt ve 100% stavu
Další informace
Počet stran
Rok vydání

RUDOLF ŘEHÁK: VÝROBA JEMNÉHO UZENÁŘSKÉHO ZBOŽÍ

 

Soubor 192 receptů masných výrobků poprvé vydaný v roce 1910. Každý návod uvádí přesné dávkování surovin a přísad i podrobný výrobní postup.

 

Formát A5, 128 stran, pevná šitá vazba, cena 310 Kč.
ISBN 978-80-86659-52-7, 2. vydání, 2017.

 

Praktická příruční kniha pro uzenáře „Vý­ro­ba jemného uzenářského zboží“, kterou sestavil Rudolf Ře­hák, vyšla poprvé v roce 1910, ještě před Velkou válkou.

 

Dnešní výrobce i konzument si pod označením „jemné zboží“ představí nejspíše jemně mělněné masné výrobky bez vložky jako párky, junior či lyonský salám. Za časů Ře­há­kových však jemné zboží – to bylo zboží 1a neboli prima kvality, zboží lahůdkové, delikatesní, výrobky obzvláště vy­tří­bené chu­ti, vůně i konzistence, vhodné nejenom k za­hná­ní hla­du, ale i na slavnostní tabuli, zkrátka a dobře zbo­ží faj­no­vé.

 

Rudolf Řehák ve své knize shromáždil receptury tako­vých­to výrobků nejen českých a moravských, ale i rakous­kých, maďarských, italských, německých, francouzských, polských, holandských, bulharských, švýcarských, duryň­ských, saských a ruských. Vybral nejzajímavější druhy z ev­ropského uzenářského sortimentu a nabídl je českým vý­robcům. V knize je vše různými druhy párků počínaje, přes měkké salámy, vařené zboží, výrobky z kusových mas až po trvanlivé salámy a fermentovaná masa. Vše od tehdy v Čechách oblíbené lidové střevní uzenky „andulky“ až po medvědí salám, neboť autor dovozuje, že je nehospodárné zpracovávat z na trhu se v zimě běžně vyskytujících zmra­ze­ných medvědů pouze tlapy.

 

Výrobky jsou rozděleny do skupin:

1. Játrové zboží (20 druhů)

2. Masné zboží s přísadou krve (19 druhů)

3. Výroba uzenek, klobásů atd. (55 druhů)

4. Výroba trvanlivých salámů (32 druhů)

5. Solení a nakládání masa, výroba šunek a pod. (36 druhů)

6. Výroba různého zboží (30 druhů)

 

Dovolil jsem si na závěr knihy doplnit slovníček termí­nů, které by dnešního čtenáře mohly mást, neb na začátku minulého století měly jiný význam než dnes, případně se z odborné mluvy zcela vytratily. Taktéž jsem provedl ně­kte­ré jazykové úpravy textu, které ho, jak doufám, uči­nily čitelnějším. Přeci jenom se dnešní čeština od tehdejší od­lišuje.

 

Orientaci ve recepturách usnadňují již tradičně dva rejstříky – abecední a jmenný.

 

Z autorovy předmluvy:

 

„Každý vzdělaný živnostník neobejde se bez pří­ručních knih, kde návody, kde řekl bych jakési re­cepty k rozličným výko­nům jsou zaznamenány. Jed­nak paměť nedostačuje, časem i opouští, jednak nemá času pokusy a skutečnými zkouš­kami chtít teprve ustanovit, čeho a mnoho-li k té neb oné prá­ci je zapotřebí. Aby se peněz i času – a ten platí v živ­nos­ti tolik co peníze – ušetřilo, bere tedy každý své úto­čiš­tě ke zkušenostem cizím, které v podobných knihách nalé­zá a vynakládá pak svůj důvtip a často čas i pe­níze jen za tím účelem, by zdokonalil výrobu svého zboží. (…)

 

Je v uzenářské výrobě mnoho receptů, které se dědí od mistra na učedníka, respektive tovaryše, ale jaké tyto re­cep­ty bý­vají? Každý žasne, že může odborník něco podob­né­ho zpra­covat a za „delikates“ prodávat.

 

Konečně upo­zor­ňuji na to, že vytrvalost, opatrnost, mnohdy i zkušenost dovršují důležitost takovýchto ná­vodů. Vždyť známo, že dle jednoho a téhož návodu pracovalo mnohdy více uzená­řů a přec docílili mnohdy různých výsledků. Pročež opatr­ně a jen dle záznamů v této knize pracujte a seznáte, že sku­teč­ně se výsledku neminete, neb podávám zde návody ve­směs vyzkoušené a chuti obecenstvu odpovídající. Pouze při velkém šlendriánu, lenosti a nedostatečné čis­­­totě může se Vám zboží dle těchto návodů připra­vené zvrh­nout.

 

Tato kniha věnována je pouze odborníkům, ne­šířím se tudíž o čištění střev, přípravě prátu a jiných menších pra­cích, které do tohoto oboru spadají, neb ty jsou – ano musí být – každému učedníkovi známy.“ 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Při zakoupení dvou a více položek Vám výši poštovného sdělím e-mailem, závisí na hmotnosti a velikosti zásilky.

 

Platbu za zboží (cenu zboží + poštovné) poukažte na účet č. 2300243417/2010. Variabilní symbol = číslo aukce, do zprávy pro příjemce uveďte svůj nick.

 

PRODEJCE

 

Ing. Václav Šedivý – OSSIS, Klokotská 115, 390 01 Tábor

IČO: 45058113, e-mail: sedivy@ossis.cz, http://www.ossis.cz

 

 

 

 

 

RUDOLF ŘEHÁK: VÝROBA JEMNÉHO UZENÁŘSKÉHO ZBOŽÍ Soubor 192 receptů masných výrobků poprvé vydaný v roce 1910. Každý návod uvádí přesné dávkování surovin a přísad i podrobný výrobní postup. Formát A5, 128 stran, pevná šitá vazba, cena 310 Kč. ISBN 978-80-86659-52-7, 2. vydání, 2017. Praktická příruční kniha pro uzenáře „Výroba jemného uzenářského zboží“, kterou sestavil Rudolf Řehák, vyšla poprvé v roce 1910, ještě před Velkou válkou. Dnešní výrobce i konzument si pod označením „jemné zboží“ představí nejspíše jemně mělněné masné výrobky bez vložky jako párky, junior či lyonský salám. Za časů Řehákových však jemné zboží – to bylo zboží 1a neboli prima kvality, zboží lahůdkové, delikatesní, výrobky obzvláště vytříbené chuti, vůně i konzistence, vhodné nejenom k zahnání hladu, ale i na slavnostní tabuli, zkrátka a dobře zboží fajnové. Rudolf Řehák ve své knize shromáždil receptury takovýchto výrobků nejen českých a moravských, ale i rakouských, maďarských, italských, německých, francouzských, polských, holandských, bulharských, švýcarských, duryňských, saských a ruských. Vybral nejzajímavější druhy z evropského uzenářského sortimentu a nabídl je českým výrobcům. V knize je vše různými druhy párků počínaje, přes měkké salámy, vařené zboží, výrobky z kusových mas až po trvanlivé salámy a fermentovaná masa. Vše od tehdy v Čechách oblíbené lidové střevní uzenky „andulky“ až po medvědí salám, neboť autor dovozuje, že je nehospodárné zpracovávat z na trhu se v zimě běžně vyskytujících zmrazených medvědů pouze tlapy. Výrobky jsou rozděleny do skupin: 1. Játrové zboží (20 druhů) 2. Masné zboží s přísadou krve (19 druhů) 3. Výroba uzenek, klobásů atd. (55 druhů) 4. Výroba trvanlivých salámů (32 druhů) 5. Solení a nakládání masa, výroba šunek a pod. (36 druhů) 6. Výroba různého zboží (30 druhů) Dovolil jsem si na závěr knihy doplnit slovníček termínů, které by dnešního čtenáře mohly mást, neb na začátku minulého století měly jiný význam než dnes, případně se z odborné mluvy zcela vytratily. Taktéž jsem provedl některé jazykové úpravy textu, které ho, jak doufám, učinily čitelnějším. Přeci jenom se dnešní čeština od tehdejší odlišuje. Orientaci ve recepturách usnadňují již tradičně dva rejstříky – abecední a jmenný. Z autorovy předmluvy: „Každý vzdělaný živnostník neobejde se bez příručních knih, kde návody, kde řekl bych jakési recepty k rozličným výkonům jsou zaznamenány. Jednak paměť nedostačuje, časem i opouští, jednak nemá času pokusy a skutečnými zkouškami chtít teprve ustanovit, čeho a mnoho-li k té neb oné práci je zapotřebí. Aby se peněz i času – a ten platí v živnosti tolik co peníze – ušetřilo, bere tedy každý své útočiště ke zkušenostem cizím, které v podobných knihách nalézá a vynakládá pak svůj důvtip a často čas i peníze jen za tím účelem, by zdokonalil výrobu svého zboží. (…) Je v uzenářské výrobě mnoho receptů, které se dědí od mistra na učedníka, respektive tovaryše, ale jaké tyto recepty bývají? Každý žasne, že může odborník něco podobného zpracovat a za „delikates“ prodávat. Konečně upozorňuji na to, že vytrvalost, opatrnost, mnohdy i zkušenost dovršují důležitost takovýchto návodů. Vždyť známo, že dle jednoho a téhož návodu pracovalo mnohdy více uzenářů a přec docílili mnohdy různých výsledků. Pročež opatrně a jen dle záznamů v této knize pracujte a seznáte, že skutečně se výsledku neminete, neb podávám zde návody vesměs vyzkoušené a chuti obecenstvu odpovídající. Pouze při velkém šlendriánu, lenosti a nedostatečné čistotě může se Vám zboží dle těchto návodů připravené zvrhnout. Tato kniha věnována je pouze odborníkům, nešířím se tudíž o čištění střev, přípravě prátu a jiných menších pracích, které do tohoto oboru spadají, neb ty jsou – ano musí být – každému učedníkovi známy.“ ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Při zakoupení dvou a více položek Vám výši poštovného sdělím e-mailem, závisí na hmotnosti a velikosti zásilky. Platbu za zboží (cenu zboží + poštovné) poukažte na účet č. 2300243417/2010. Variabilní symbol = číslo aukce, do zprávy pro příjemce uveďte svůj nick. PRODEJCE Ing. Václav Šedivý – OSSIS, Klokotská 115, 390 01 Tábor IČO: 45058113, e-mail: sedivy@ossis.cz, http://www.ossis.cz

Nabídka č. 7054684200 Vystaveno 18.01. 23:01 Zobrazení: 11