Šťovík krvavý (semena)
Více informací.
Šťovík krvavý
Šťovík krvavý (Rumex sanguineus)
Nenáročná rostlina, vysoká 40 – 60 cm.
Šťovík se pěstuje pro své krásné zelené listy kopinatého tvaru. Šťovík může sloužit jako dekorativní rostlina, ale také jako listová zelenina v kuchyni. Rostlina obsahuje kyselinu šťavelovou (stejně jako špenát). Rostliny šťovíku jsou bohaté na vitamíny, minerály a prospívají trávení.
Šťovík krvavý v kuchyni:
Salát připravený pouze ze šťovíkových listů by ocenili pouze milovníci kyselé chuti. Jako součást salátu z běžnější listové zeleniny však nahradí ocet či citrón a pokrm navíc ozdobí. Hodí se i na obložené chleby a chlebíčky. Z listů můžeme připravit i přílohu na způsob špenátu, a pokud je krátce povaříme ve vodě a tu poté slijeme, kyselá chuť se zmírní. Výtečný je i pro osvěžení dušených, pečených i restovaných zeleninových i masových směsí.
Pěstování Šťovíku:
Šťovíku se daří na slunci i v polostínu. Vhodná půda pro Šťovík je kyprá a spíše vlhká. Šťovík můžeme vysazovat brzy z jara nebo na přelomu léta a podzimu.
Obsah: 0,2g semen