Sušičky potravin
Pro zobrazení nabídek ve vašem okolí potřebujeme mít přístup k poloze. Povolte prosím tuto funkci ve vašem zařízení.
Houbová omáčka se neobejde bez poctivě usušených hříbků a sušené ovoce nebo jerky jsou zase skvělou a zdravou svačinkou. Jenže pokud si všechny tyto sušené dobroty pravidelně kupujete už hotové, docela vám provětrají peněženku. Možná, že by tedy bylo lepší pořídit si sušičku potravin a usušit v ní zásoby na zimu z vlastnoručně vypěstované zeleniny, která se vám urodila na zahradě. Třeba zahradu nemáte, ale to vůbec nevadí. Žampiony, shitake, rajčata, bazalku i čili papričky můžete bez problému pěstovat i u sebe doma (nebo si potravinu, kterou chcete sušit, prostě a jednoduše koupíte v obchodě).
Domácí sušení potravin usnadní sušička ovoce
Hlavní výhodou sušení čerstvých potravin (které je mimochodem nejstarší metodou uchovávání jídla) je to, že se stanou trvanlivými. Pokud je po usušení budete skladovat v suchu a při pokojové teplotě, vydrží vám až 2 roky. Navíc si uchovají většinu vitaminů a minerálů. Zároveň se díky domácímu sušení vyhnete konzumaci konzervantů a nadbytečného cukru, které kupované a velmi často proslazované sušené lahůdky obsahují.
Náš tip: Dalšími skvělými způsoby, jak uchovávat potraviny po delší dobu, je jejich zamražení a vakuování.
Základní parametry sušičky na maso a další suroviny
Sušičky potravin se vyrábějí s plastovou nebo nerezovou základnou a její jednotlivá síta mohou být jak plastová, tak kovová. Dalšími vlastnostmi sušiček, které je dobré neopominout, jsou:
- Tvar – Co se týče tvaru, tak existují sušičky potravin kulaté a hranaté.
- Příkon – Výkonnost a spotřeba energie sušiček na ovoce se pohybuje na škále od 250 W do 1 000 W. Ty nejslabší jsou jako dělané pro houbaře, kteří si jednou dvakrát za rok zajdou do lesa. Nejvýkonnější sušičky zase oceníte, pokud si doma děláte vlastní sušené maso a jíte ho opravdu ve velkém.
- Rozměry – Velikost sušiček se velmi různí stejně jako počet pater, kterými disponuje (a které se k některým sušičkám dají i přikoupit). Většinou si vystačíte se sušičkou ovoce, která má okolo 5 plat, pro větší sušení už by měla mít alespoň 7 sít. Jestli chcete sušenými pamlsky zásobovat celou rodinu, poohlédněte se po sušičce s minimálně 15 patry.
- Hlučnost – Mnoho lidí nechává svou sušičku běžet přes noc, takže pokud budete spát nedaleko, orientujte se při výběru i podle její hlučnosti.
Sušička potravin s regulací teploty a další nadstandardní funkce
Sice neexistuje speciální sušička na houby nebo sušička na bylinky, ale termostat se postará, aby se každá surovina usušila přesně tak, jak má. Bylinkám stačí 35 °C, ovoci a zelenině okolo 55 °C, zato jerky potřebuje přibližně 68 °C. Dále jsou k dostání sušičky s časovačem, automatickým vypnutím či displejem, na kterém přesně uvidíte čas, po jaký sušička ještě poběží.